VS willen autonomie Koerden handhaven
De Verenigde Staten willen de semi-autonome status voor de Koerdische regio in het noorden van Irak instandhouden. Irakezen en buurlanden van Irak vrezen dat de maatregel de opdeling van het land volgens etnische lijnen in de hand werkt.
Dat heeft de krant The New York Times maandag gemeld op gezag van Amerikaanse regeringsfunctionarissen. De Amerikaanse bewindvoerder in Irak, Paul Bremer, en de Iraakse regeringsraad bereikten op 15 november een akkoord over het overdragen van de macht aan een voorlopig Iraakse regering in juni.
Amerikaanse regeringsfunctionarissen zeiden tegen The New York Times dat in het overleg over het novemberakkoord is besloten niet te tornen aan de semi-autonome status voor de Koerden. Een functionaris stelde dat de machtsoverdracht zo snel zal plaatsvinden dat er geen tijd meer is de kwestie van de Koerdische autonomie te herzien.
Buurlanden van Irak en Iraakse bestuurders vrezen dat een toekomstige Iraakse regering voor een voldongen feit komt te staan en dat de Koerden hun zelfbestuur nooit meer willen opgeven. Zij waarschuwen voor grote onrust in het door Koerden gedomineerde noorden en stellen dat ook andere etnische groepen mogelijk een grotere mate van zelfbestuur zullen opeisen.
Over de precieze vorm van autonomie voor de Koerdische regio bestaat onenigheid binnen de Iraakse regeringsraad. De vijf Koerdische leden van het bestuursorgaan willen dat de Koerdische regio een grote mate van zeggenschap krijgt over veiligheid en inkomsten uit belastingen en oliewinning. Andere leden van de regeringsraad vinden dat de Koerden te veeleisend zijn.
De Syrische president Bashar Assad zei maandag in een interview voor CNN Turkije dat zijn land gekant is tegen pogingen Irak op te delen. Hij liet weten dat Syrië vooral bezwaar heeft tegen de vorming van een Koerdische staat in het buurland.
„De toekomst van Irak is verbonden met die van ons allemaal”, aldus Assad. „Om die reden zou het opdelen van Irak een slechte zaak zijn. Niet alleen voorzover het Syrië en Turkije betreft, maar voor alle landen in de regio.”
Assad vloog vandaag voor een driedaags bezoek naar de voormalige vijand Turkije. De Koerdische bevolking bestaat naar schatting uit ongeveer 25 miljoen mensen. De Koerden wonen voornamelijk in Turkije, Irak, Iran en Syrië.