Binnenland

Korpschef wil foto’s veelplegers verspreiden

De Utrechtse korpschef P. Vogelzang wil criminelen die herhaaldelijk de fout ingaan, uit de anonimiteit halen, desnoods door hun foto’s te publiceren.

ANP
6 January 2004 06:36Gewijzigd op 14 November 2020 00:51

Hij zei dat maandag tijdens een persgesprek na afloop van de nieuwjaarsreceptie van het politiekorps Utrecht in Amersfoort. Hij wil dat de portretten van de zogenoemde veelplegers worden verspreid in de wijken waarin ze actief zijn. Het publiceren van de foto’s is onderdeel van het beleid waarmee Vogelzang de maatschappij weerbaarder tegen criminaliteit wil maken.

Net als de meeste andere politiekorpsen in Nederland presenteerde ook Utrecht goede cijfers over 2003. Het aantal aangiften in de regio daalde met ruim 11 procent terwijl het aantal verdachten dat bij het Openbaar Ministerie (OM) werd aangeleverd, steeg met ruim 12 procent. Vogelzang concludeert dan ook dat repressie werkt, maar betwijfelt of dat van structurele aard is. Om de criminaliteit blijvend te laten dalen is het volgens de korpschef nodig dat belanghebbenden als burgers, bedrijven, gemeenten en ook het OM alles uit de kast trekken om de criminaliteit blijvend laag te houden.

Een van de manieren waarop burgers moeten worden ondersteund is door ze beter en actueler te informeren over criminaliteit en criminelen. Zo denkt Vogelzang aan het inzichtelijk maken van de manier waarop criminelen werken, maar ook het uit de anonimiteit halen van een veelpleger. Wanneer deze bijvoorbeeld in een bepaalde wijk actief is, wil Vogelzang de burger daarvan op de hoogte brengen door zijn foto op internet te plaatsen.

„Alleen zo kun je burgers ondersteunen bij het realiseren van hun eigen veiligheid", zegt Vogelzang. Dat met het publiceren van foto’s van verdachten de privacy in het geding komt, is voor Vogelzang van onderschikt belang. „Daar moeten we dan maar eens over discussiëren. Soms is niets zeggen ook misdadig."

PvdA en CDA reageren afwijzend op de voorstellen van Vogelzang. „Het lijkt", vindt het Tweede–Kamerlid Wolfsen (PvdA) „op het rondrijden van veroordeelde op de mestkar, net als in de Middeleeuwen". CDA–woordvoerder Van Haersma Buma vindt niet dat iemand met een crimineel verleden per definitie publiekelijk aan de schandpaal mag worden genageld. „Maar als hij verdachte is en voortvluchtig is, vind ik het een andere zaak. Dan mogen er onorthodoxe methoden worden gebruikt om de persoon op te sporen. Er hangen bij politiebureaus nu ook al foto’s van voortvluchtige personen. Eigenlijk is dat niets nieuws."

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer