Conservatieven tonen zich bezorgd over vrouwelijke bisschop
YORK. De Kerk van Engeland heeft het bisschopsambt opengesteld voor vrouwen. Maandag stemde meer dan twee derde van de leden van de generale synode in York voor het aannemen van het omstreden voorstel. Conservatieve anglicanen stellen dat de kerk een knieval heeft gemaakt voor de seculiere cultuur.
De Kerk van Engeland heeft de regelgeving twee jaar geleden ook proberen door te voeren. Toen was het verzet van de conservatieve anglicanen nog te sterk. Ook gisteren viel kritiek te beluisteren op het besluit om vrouwen tot het bisschopsambt toe te laten. Zo sprak synodelid David Houlding van een „massieve verschuiving” in de manier waarop de kerk zich aan de wereld presenteert. „De kerk heeft de seculiere waarden van de samenleving overgenomen”, zo zei hij. En Samuel Margrave, eveneens gekant tegen de nieuwe regelgeving, noemde de besluitvorming „een show voor de media. Het betekent het einde van de kerk zoals we die kennen.”
Het openstellen van het bisschopsambt voor vrouwen wordt gesteund door de Engelse premier Cameron en de aartsbisschop van Canterbury, Welby.
Het voorstel dat maandag door de synode is aangekomen, moet nog door andere kerkelijke instellingen worden goedgekeurd. Op zijn vroegst eind dit jaar zouden dan vrouwelijke bisschoppen worden gewijd.
In 1993 stelde de Kerk van Engeland het priesterambt open voor vrouwen. Ook toen was er een heftig debat tussen de progressieve en de conservatieve krachten. In het jaar daarop werden 32 vrouwen tot priester benoemd.
De afgelopen jaren maakte de kerk een verdere progressieve ontwikkeling door. In 2010 werden er voor het eerst meer vrouwelijke dan mannelijke priesters gewijd. Ook gaan er meer stemmen op om homoseksuele priesters te benoemen en een vorm van anglicaans homohuwelijk in te stellen.
De Kerk van Engeland werd in 1534 opgericht door de Britse koning Henry VII. Door te breken met de Rooms-Katholieke Kerk kon hij scheiden van zijn vrouw. Hij zou na de scheiding nog vijf keer trouwen voordat hij in 1547 stierf. De kerk is staatskerk van Engeland en wordt officieel geleid door de Britse koningin Elizabeth.