Christelijke reizen naar Israël gaan gewoon door
APELDOORN. Reisorganisaties worstelen met hun geplande reizen naar Israël. Annuleren of door laten gaan? Christelijke reisorganisaties, die vanouds veel reizen naar Israël in de catalogus hebben, kiezen vooralsnog voor het laatste. Maar allemaal houden ze de vinger aan de pols.
De Duitse reisorganisatie TUI vindt het te gevaarlijk. Tot eind van de maand schrapt TUI alle reizen naar Israël vanwege de risico’s, maakte het bedrijf gisteren bekend.
Voor reisorganisaties is zoiets een ingrijpende beslissing. Een reis annuleren doe je niet snel, zegt Jan van den Bosch. „Tenzij we denken dat we de veiligheid van onze gasten in gevaar brengen.” Van den Bosch is directeur van verschillende grote christelijke reisorganisaties, zoals Beter-Uit Reizen en DrieTour Reizen. Zeker die laatste organisatie is vanouds gespecialiseerd in reizen naar Bijbelse landen.
Op dit moment is er zowel van Beter-Uit als van DrieTour een groep in Israël. „Ik houd elke dag contact met hen”, aldus Van den Bosch, die zelf meer dan 130 keer Israël bezocht. „Maar onze groepen zitten in het noorden en in Jeruzalem. Daar is het voor toeristen rustig. De Israëlische staat is heel kien in het voorkomen van risico’s voor toeristen.”
Borreltje
Dat bevestigt reisleider Bram de Ronde vanuit Israël. Hij leidt daar op dit moment een reis van Beter-Uit en zit in een kibboets vlak bij Jeruzalem. „We komen uit het noorden, daar was niets aan de hand. Maar ook hier in Jeruzalem gaat alles gewoon door. We zitten nu aan een borreltje.”
Eerder op de dag was er een luchtalarm in Jeruzalem. „Maar het was niet eens nodig om de schuilplaats van het hotel op te zoeken.”
Vandaag zou de groep naar Bethlehem gaan. „Dat gaat in principe gewoon door. We doen geen gekke dingen; wel houden we de vinger aan de pols.”
Reisorganisatie Avanta uit Middelburg heeft voor maandag een reis naar Israël en Jordanië op het programma staan. „Vooralsnog denk ik niet dat we die reis gaan annuleren”, zegt directeur Ies Goedbloed. „We zullen de reisleider wel opdracht geven om wat verder uit de buurt van de Gazastrook te blijven dan we gewend zijn.”
In sommige landen, zoals Egypte, zou Goedbloed een reis bij dreigende oorlog eerder annuleren, zegt hij. „Maar voor Israël ligt dat anders. Israël is een van de meest bedreigde landen ter wereld en toch loopt het daar lekker.”
Mocht de situatie voor maandag totaal escaleren, dan wil Goedbloed de reis alsnog annuleren. „Maar zelfs als er een escalatie komt, kun je in het noorden waarschijnlijk nog steeds rustig rondreizen.”
Gegarandeerd vertrek
Ook bij reisorganisatie Amicitia worden reizen naar Israël nog gewoon geboekt. De eerstvolgende trip staat gepland voor september. „Gegarandeerd vertrek”, staat er op dit moment op de website.
„Dan is de situatie misschien weer heel anders”, zegt directeur Cees van Pelt. „Je moet elke situatie op z’n eigen merites beoordelen. Ik word dagelijks vanuit Israël op de hoogte gehouden van de actuele situatie.”
Ooit annuleerde Van Pelt een reis toen de Iraakse president Saddam Hussein dreigde Israël met raketten te beschieten.
Voor de meeste reisorganisaties is het reisadvies van het ministerie van Buitenlandse Zaken de richtlijn. Dat reisadvies is deze week verscherpt. Op dit moment ontraadt het ministerie reizen in een gebied van 40 kilometer rond de Gazastrook. In andere delen van Israël wordt reizigers geadviseerd (extra) waakzaamheid te betrachten.
Mochten alle reizen naar Israël ontraden worden, dan annuleren touroperators doorgaans de reizen. Daarnaast maken de meeste een eigen risicoanalyse. „Als er een flinke kans is om in gewelddadigheden terecht te komen, doen we het niet”, zegt Sjaak Jacobse, projectleider zomerkampen bij de Jeugdbond Gereformeerde Gemeenten. De JBGG organiseerde in mei een reis naar Israël. „Toen was het relatief rustig, maar ja, het is Israël. Dan maak je altijd een zorgvuldige inschatting van de risico’s.”