Kort geding om auteursrecht e-book
AMSTERDAM. Uitgevers hebben donderdag in kort geding geëist dat internetwinkel Tom Kabinet per direct stopt met het verhandelen van tweedehands e-books. Volgens de uitgevers maakt het bedrijf zich schuldig aan het schenden van auteursrechten.
Volgens Judith Mariën, Laurens van Hoorn en Marc Jellema, oprichters van Tom Kabinet (Deens voor ”lege boekenkast”), kan een e-book tweedehands zijn, net zoals boeken van papier. „Als je als uitgever een product hebt verkocht, ben je je auteursrechten kwijt”, stelde hun advocaat Dick Engelen gisteren in dagblad Trouw.
Hij baseert zich op het zogeheten Oracle-arrest. Het Europees hof spreekt daarin uit dat iemand die software van Oracle heeft gekocht de originele versie mag doorverkopen zonder toestemming. Ook bibliotheken zien een e-book als software, die na gebruik kan worden verhandeld. Gezamenlijk hebben ze al zo’n 5000 e-books in de aanbieding.
De uitgevers menen echter dat een e-book geen software is, maar informatie waarop auteursrecht rust. „In ruil voor een bedrag en onder bepaalde voorwaarden mag je een e-book lezen”, aldus hun advocaat Alberdingk Thijm in Trouw. De consequentie is dan dat er feitelijk geen tweedehands e-book bestaat. Elk exemplaar is en blijft nieuw. Er kan dus geen handel zijn in tweedehands e-books, oordeelt hij. In Duitsland oordeelde de rechter onlangs dat e-books niet onder het Oracle-arrest vallen.
Tom Kabinet had graag met de uitgevers om tafel gewild, om de kwestie uit te praten. Deze sommeerden het bedrijf echter per direct zijn handel te staken.