Recreatieorganisatie start lobby voor extra zendmasten Veluwe
ERMELO/DRIE. Voor de recreatie op de Veluwe is het essentieel dat toeristen overal mobiel bereik hebben. Recron Gelderland pleit al enige tijd voor een volledige dekking van het mobiele netwerk, maar niet iedereen ziet hier de noodzaak van in.
Wie gaat er nog zonder mobieltje of tablet op vakantie? Bereikbaar zijn, mailtjes checken, activiteiten plannen, alles gaat tegenwoordig digitaal en het moet overal kunnen. Maar wie een fietstochtje maakt door de dichte Speulderbossen bij Garderen of kampeert op de camping bij Drie in de gemeente Ermelo, kan net zo goed zijn mobieltje en tablet thuislaten. Er is geen bereik.
Basisbehoefte
Tijd om ook de op sommige plekken onbereikbare Veluwe digitaal toegankelijk te maken, zo bepleit regiomanager Ivo Gelsing van Recron, de overkoepelende organisatie van recreatieondernemers. „Het is niet meer weg te denken uit de maatschappij, digitale bereikbaarheid is een basisbehoefte geworden. Dus je moet gewoon mee met de ontwikkeling om aantrekkelijk te blijven voor de toerist. Extra zendmasten voor een beter mobiel netwerk zijn nodig. Maar ook campings zelf moeten investeren in wifi en snelle verbindingen.”
Geen mobiel
Niet iedereen ziet de noodzaak van extra zendmasten om ook de Veluwe digitaal beter bereikbaar te maken. Op de natuurcamping Drie van Staatsbosbeheer zit de familie Van der Pol rustig voor de tent. Geen mobiel op het kampeertafeltje, geen tablet in de buurt. Een goed boek, de krant binnen handbereik en een VVV-gids om uitstapjes te plannen. Meer hebben ze niet nodig. „Eigenlijk is het heerlijk om geen bereik te hebben”, reageert F. van der Pol. „De eerste dag is dat even wennen. Maar het is wel rustig om niet iedere keer je telefoon uit je broekzak te halen om te kijken of je een bericht hebt.”
Ook de buren denken er zo over. „We staan hier een paar weekenden per jaar, maar onze tienerdochter wil pertinent niet mee, die houdt niet van deze rust”, zegt D. Janssen. „Dat er hier geen internetverbinding is, speelt bij haar zeker mee”, stel ze.
Beheerder Lennard Jasper ziet de ‘mobiele rust’ als meerwaarde. „Een natuurcamping trekt een bepaald soort bezoekers die dat wel kunnen waarderen. Deze camping is veel rustiger dan een gewone. Mensen zitten niet op luide toon voor de tent te bellen. Maar er kleeft ook een nadeel aan. Uit veiligheidsoogpunt zou de bereikbaarheid wel moeten verbeteren. Op de camping en in de bossen rond Drie werken zelfs de portofoons van de hulpdiensten slecht. Dat kan gevaarlijke situaties opleveren.”
Skyline
De bereikbaarheid is niet de verantwoordelijkheid van Staatsbosbeheer. „Die ligt bij de gemeenten en de providers. Wij kunnen hooguit een verzoek om betere bereikbaarheid indienen, of juist bezwaar aantekenen tegen extra zendmasten. Want je moet niet overal zendmasten plaatsen. Ze moeten in de omgeving passen en niet de skyline vervuilen. Wij letten heel streng op het behoud van dit prachtige landschap. Toch overwegen we om een vaste lijn naar de camping aan te leggen, zodat er in geval van nood kan worden gebeld.”
Gelderland stuurt aan op meer zendmasten. „We hebben dit najaar een overleg hierover met de gemeenten”, zegt een woordvoerster. „Zij moeten plekken aanwijzen waar zendmasten voor het mobiele netwerk kunnen komen. In onze ogen is er meer haast geboden om een beter toeristisch product te krijgen. Minstens zo belangrijk is het dat er ook op campings in Gelderland een beter wifinetwerk komt. Dat is echter de verantwoordelijkheid van campingeigenaren. Gelukkig onderkennen zij die noodzaak.”
Uitjes plannen
Camping De Paalberg in Ermelo investeerde zelf in een wifinetwerk. „Dat moet om mee te komen als camping”, stelt Esther Ruitenberg van De Paalberg. „Veel mensen gebruiken hun mobiel en tablet ook om uitjes te plannen. Het is niet meer weg te denken uit de maatschappij, we moeten wel mee. Vooral jongeren kunnen niet meer zonder.”