Ook SEC start onderzoek naar Parmalat
De Amerikaanse beurswaakhond SEC is in navolging van de Italiaanse justitie een onderzoek begonnen naar het financiële schandaal bij Parmalat. Het onderzoek richt zich op de rol van de Amerikaanse banken, die veel obligatieleningen van het Italiaanse zuivelconcern in de markt hebben gezet.
„We willen weten of de banken zich nalatig of roekeloos hebben gedragen”, aldus een SEC-ambtenaar tegen de Italiaanse krant Corriere della Sera. Parmalat heeft sinds 1997 7,8 miljard euro met obligatieleningen opgehaald. Ongeveer 80 procent werd geplaatst door banken buiten Italië.
Parmalat had het geld vooral nodig voor de financiering van zijn sterke expansie in de jaren negentig. JP Morgan Chase, Merrill Lynch en Morgan Stanley waren het meest actief als verkoper van de obligaties. Citigroup is echter de bank die het meest kwetsbaar is als Parmalat helemaal omvalt. Volgens de Britse zakenkrant Financial Times zal daarom dit financiële concern de leiding op zich nemen in de onderhandelingen met Enrico Bondi, die orde moet scheppen in de chaos bij de zuivelproducent.
De Italiaanse justitie heeft afgelopen dagen twee voormalige financieel directeuren van Parmalat langdurig aan de tand gevoeld. Naar nu blijkt hebben enkele Nederlandse dochterondernemingen ook de interesse gewekt van de Italiaanse magistraten. Een bedrag van 250 miljoen euro dat naar de Caymaneilanden is verdwenen via een Spaanse bank, was ook een onderpand voor een lening aan een Nederlandse dochteronderneming. In totaal bedraagt de boekhoudfraude bij Parmalat mogelijk meer dan 10 miljard euro.
De oprichter van het Italiaanse voedingsconcern Parmalat, Calisto Tanzi, lijkt ondertussen de wanhoop nabij. In een poging om zijn bezoedelde imago op te poetsen heeft hij afgelopen dagen vanuit de gevangenis een deel van zijn bezittingen aangeboden om de financiële problemen bij Parmalat te verlichten. Het zou daarbij gaan om twee boten, enkele activa in reisonderneming Parmatour en zijn inmiddels waardeloos geworden meerderheidsbelang in Parmalat Finanziaria, dat Parmalat indirect controleert.
Tanzi zit gevangen in Milaan wegens zijn aandeel in het financiële schandaal bij Parmalat. Er is voor miljarden euro’s in de boekhouding zoekgeraakt. Tanzi heeft zelf al toegegeven honderden miljoenen te hebben weggesluisd, maar niet voor eigen gebruik.
Het aanbod van Tanzi om afstand te doen van zijn bezittingen zou gelijk zijn weggewuifd door de huidige puinruimer bij Parmalat, Enrico Bondi. Volgens Italiaanse media heeft Bondi Tanzi duidelijk gemaakt dat hij genoeg heeft van de loze gebaren. „Miljarden euro’s zijn zoek. Het is tijd om één vraag te beantwoorden: Waar is het geld?” aldus de wijdverspreide citaten van Bondi, waaronder in de zakenkrant Il Sole 24 Ore.
Tanzi deed zijn toezegging in een officiële verklaring aan de Italiaanse justitie. De gevallen zakenman is zaterdag voor de vierde keer verhoord. Wederom ontkende hij dat er buitenlandse familierekeningen bestaan waar het verdwenen geld zou zijn gedeponeerd.
Binnenkort wordt zijn dochter Francesca verhoord. Zij moet meer duidelijk maken over de gang van zaken bij Parmatour. Calisto Tanzi heeft eerder aangegeven dat 500 miljoen euro aan Parmalat is onttrokken om de reisonderneming overeind te houden.
Voor de Italiaanse pers is het boekhoudschandaal bij Parmalat smullen geblazen. Tot in detail wordt de detentie van Tanzi beschreven. Hij blijkt in een van de luxere gedeelten te zitten van de beruchte gevangenis San Vittore. Terwijl twee personen in een cel in San Vittore gebruikelijk is, zit Tanzi alleen opgesloten in cel 104 op de begane grond.
De ooit zo bewierookte zakenman die Parmalat uitbouwde tot de op zes na grootste onderneming van Italië, heeft een eigen douche en kan zelf ook koken op een klein campinggaspitje. Oudjaarsdag bracht hij door met drie gevangenen met een spelletje kaarten.