Na ”ja” Senaat start race tegen de klok voor gemeenten
DEN HAAG. Nu ook de Senaat de WMO heeft aanvaard, kunnen gemeenten de mouwen opstropen.
De wet moet op 1 januari van kracht worden en het Uitvoeringsbesluit WMO 2015 schrijft bindend voor welke cruciale stappen daartoe het komend najaar moeten worden gezet.
Eerste mijlpaal is 1 oktober. Alle (inkoop)afspraken met de zorginstellingen die in 2015 de maatschappelijke ondersteuning van burgers voor hun rekening gaan nemen, moeten voor die datum zijn gemaakt. Voor 1 oktober moeten gemeenten ook hebben gesproken met instellingen voor AWBZ-zorg, over de zorg aan burgers die in het kader van het overgangsrecht na 1 januari tijdelijk wordt gecontinueerd.
Vanaf 1 november moeten gemeenten ook kunnen beoordelen waarvoor een aanvrager in aanmerking komt: alleen voor een algemene voorziening (inloop- of koffiedrinkochtend, tafeltje dekje, handwerk- of houtsnijcursus, was- en strijkservice), of voor een exclusief op de persoon gerichte maatwerkvoorziening. Voor die datum moet elke gemeente daarom het WMO-toegangsloket dat de aanvragen gaat beantwoorden, hebben ingericht. Ook de cliëntondersteuning moet op die datum zijn geregeld. In een lokale WMO-verordening moet voor 1 november duidelijk worden gemaakt hoe de aanvraagprocedure verloopt.
„Onhaalbaar”, oordeelde 50-Plussenator Nagel dinsdag, vooral voor gemeenten die nu al achterlopen op schema én maar één gemeenteraadsvergadering per maand hebben. Staatssecretaris Van Rijn (VWS) kwam daarop met een suggestie: een extra WMO-raadsvergadering tussendoor.