Dr. Kunz op ZoCo CSFR: Hart heeft redenen die het verstand niet kent
Een christen hoeft zijn geloof niet te verantwoorden voor de rechtbank van de menselijke rede, vindt dr. A. J. Kunz. „Dat gebeurt toch ook niet met de liefde? Het hart heeft redenen die het verstand niet kent.”
De docent godsdienst aan Driestar Educatief in Gouda verzorgde dinsdagmorgen de eerste lezing tijdens de zomerconferentie (ZoCo) 2014 van de studentenvereniging CSFR. Voor de jaarafsluitende conferentie in het buitengebied van Rijssen hebben zich veel studenten aangemeld: 135. De ZoCo startte maandagmiddag en duurt tot vrijdagmorgen. ”Verbinding verbroken”, luidt het thema.
Terwijl het buiten regende, sprak ds. Kunz binnen over ”verbinding met God.” Dat deed hij naar aanleiding van artikel 2 van de Nederlandse Geloofsbelijdenis, het onderwerp van zijn promotiestudie.
De docent, tevens hervormd predikant, zette in met een beschouwing van deze tijd, waarin de verbinding met God er volgens hem bij velen niet is, terwijl niemand daar wakker van lijkt te liggen. „Dat gesloten wereldbeeld zegt echter niets over de werkelijke aanwezigheid van God.”
Christenen hoeven zich, aldus ds. Kunz, niet te verantwoorden voor de rechtbank van de menselijke rede. „Dat gebeurt toch ook niet met de liefde? Laat je niet in de luren leggen. Het hart heeft redenen die het verstand niet kent.”
Vervolgens ging hij in op de in de Nederlandse Geloofsbelijdenis genoemde middelen om God te leren kennen: de natuur en de Bijbel. „God maakt zich bekend in de schepping, maar het boek der natuur levert geen sluitend bewijs en je kunt er geen godsdienst op bouwen.”
Toch vindt hij de natuur belangrijk als het gaat om de verbinding met God. „In de natuur is schoonheid te vinden. De zoektocht naar schoonheid kan, als verlangen naar het verre vaderland, een insteek zijn voor de verbinding met God. God zoekt verbinding met mensen.”
Nederlands elftal
Ds. Kunz noemde het een vorm van verblinding dat velen daar tegenwoordig niets meer van zien. Toch lukt het volgens hem ook aan mensen die niet in God geloven niet om alle vormen van godsdienst uit te schakelen. Als voorbeeld noemde hij de religieus geladen taal over het WK voetbal, met woorden als „geloof, hoop en liefde”, die hij herhaaldelijk tegenkomt in de pers. Hij wees ook op de fotomontage met de kop van Louis van Gaal, de bondscoach van het Nederlands elftal, op het lichaam van het Jezusbeeld in Rio de Janeiro. „Mensen verdringen religie maar er blijft een soort opwaartse druk van godsbesef aanwezig.” Dat „latent aanwezige godsbesef” wil hij echter geen verbinding met God noemen.
Bijbel
De echte verbinding met God komt tot stand door de Bijbel, legde de lector uit, die wees op het belang van het op de juiste manier lezen ervan. Het zou kunnen dat „stoere gereformeerden” de Bijbel lezen maar de stem van God niet horen. „We moeten de Schriften doordenken en kijken of we er zelf niet te rationalistisch mee omgaan. De Bijbel is niet in de eerste plaats het Boek der waarheden, maar het Boek waardoor God verbinding zoekt met mensen.”
Ds. Kunz waarschuwde ook tegen stoere taal. „Onze stoere taal kan stuklopen op de werkelijkheid. Ik mag een kwetsbaar mens zijn voor het aangezicht van God. Hij weet raad met mijn twijfels.”
Zondeval
Tijdens de vragenbeantwoording erkende de predikant dat in de natuur ook wreedheid en dood voorkomen. Hij noemde dat een gevolg van de zondeval en vindt het geen reden om God in het boek van de natuur niet te zien. Maar: de Bijbel is daarnaast nodig, anders raak je het spoor bijster, zo stelde hij.