Onderzoek naar rouw werknemers
Staatssecretaris Verstand van Sociale Zaken gaat onderzoeken tegen welke problemen werknemers aanlopen die rouwen om overleden familieleden. In een tweejaarlijkse studie van de CAO’s bekijkt ze of werkgevers en werknemers afspraken hebben gemaakt over rouwend personeel.
Verstand komt met haar onderzoek tegemoet aan een wens van de meerderheid van de Tweede Kamer. Die is blij dat er nu een wettelijke regeling komt voor langdurend zorgverlof, een zaak waar de SGP-fractie tien jaar geleden al om vroeg.
Werknemers kunnen van de nu voorgestelde verlofregeling gebruikmaken als ze tijdelijk willen zorgen voor een stervende partner, ouder of kind of voor een kind met een levensbedreigende ziekte.
Maar volgens de Kamer is daarmee de kous niet af. SGP-woordvoerder Van der Staaij pleitte er woensdag voor het verlofrecht niet alleen te laten gelden voor stervende, maar ook voor ernstig zieke familieleden. Ook zou hij willen dat het recht niet onder het mom van ”bedrijfsbelang” door de werkgever geblokkeerd kan worden.
Verder willen PvdA, CDA, D66 en SGP weten of rouwende werknemers van hun werkgevers wel voldoende tijd en ruimte krijgen om hun verlies te verwerken. De VVD vindt een dergelijk onderzoek niet nodig.
De werkgevers zelf, verenigd in de Raad van Centrale Ondernemersorganisaties, zijn geen voorstanders van een wettelijke regeling voor rouwverlof. Zij hebben de staatssecretaris en de Tweede Kamer een brief gestuurd. „Het rouwproces is veel te individueel bepaald om collectief geregeld te worden”, vindt K. Kuiper van MKB-Nederland. „De een wil een jaar thuis blijven, terwijl de ander juist graag wil werken voor de afleiding.”
Kuipers vindt dat werkgevers en werknemers onderling afspraken moeten maken. „Ook al zijn werkgevers daartoe niet altijd even bereid”, geeft zij meteen toe.