Eeuwenoude schat in eigen huis te bewonderen
VLAARDINGEN. In Vlaardingen is het nu mogelijk om een eeuwenoude schat uit de Vlaardingse bodem in eigen huis te bewonderen. Kunstuitleen KADE40 en het archeologisch depot van de gemeente Vlaardingen namen het initiatief voor deze nieuwe vorm van uitleen. Het is de eerste particulierenarcheotheek in Nederland.
Duizenden voorwerpen worden bewaard in het depot van de Vlaardingse archeologische dienst, die alleen op open dagen in musea en op tentoonstellingen te bekijken zijn. Veel blijft echter in dozen verborgen. Door de belangstelling die daar altijd bij ouderen en jeugd voor is, ontstond bij archeoloog Eli van Toledo het plan om cultureel erfgoed dichter bij de burger te brengen. Samen met de kunstuitleen van cultuur- en educatiecentrum KADE40 werd het plan uitgewerkt. Je kunt nu een authentiek voorwerp uitkiezen en dat voor een bepaalde tijd in huis hebben.
De vondsten zijn een bloemlezing uit de geschiedenis van Vlaardingen, van prehistorie tot moderne tijd. Op het mo- ment zijn twee vitrines ingericht met 28 vondsten waaruit een keuze gemaakt kan worden, die naar gelang de vraag uitgebreid kan worden.
„Erfgoed is van iedereen en werkt inspirerend. Daarom vinden wij als Vlaardingse archeologen dat mensen de vondsten in huis mogen halen. Het is leuk om een versierd benen mesheft uit de 17e eeuw of een leisteen dat gebruikt is om letters te leren schrijven uit de 13e, 14e eeuw in je huis te kunnen bewonderen. En wat te denken van een 2000 jaar oude Romeinse mantelspeld of een 5000 jaar oude vuurstenen bijl uit de Vlaardingencultuur. De mensen kunnen zo aan de hand van een levensecht voorwerp in eigen huis een verhaal vertellen over de geschiedenis van Vlaardingen”, legt Van Toledo enthousiast uit. De term Vlaardingencultuur ontstond in 1958 toen bij de aanleg van het stadsdeel Westwijk een gepolijste vuurstenen bijl uit de nieuwe steentijd werd gevonden. Destijds heel bijzonder, want dergelijke vondsten waren in die tijd nog nauwelijks in de regio bekend.
Het lenen van het cultureel erfgoed is gratis, maar er zijn voorwaarden. Zo moet de lener een bruikleenovereenkomst tekenen en verzekert hij zelf het voorwerp allrisk. De maximale leenduur is zes maanden. Wat als er iets kapot gaat? „We gaan ervan uit dat het liefhebbers zijn die lenen en we hebben er vertrouwen in dat die er zorgvuldig mee omgaan. Maar zou zich onverhoopt een beschadiging voordoen, dan kan van het verzekerde bedrag het herstellen worden bekostigd”, zegt de Vlaardingse archeoloog.
Elke bruikleennemer bij de archeotheek krijgt het boekje ”De Romeinen komen!” cadeau. Een tweede deel van de publieksreeks ”Archeologische Avonturen” over de ijzertijd en de Romeinse tijd in Vlaardingen. Zo’n 2000 jaar geleden breidden de Romeinen hun rijk uit tot aan de Rijn. Ook Vlaardingen, dat toen nog niet zo heette, was bezet door soldaten van de keizer.