Politiek
VN: Meer actie Den Haag nodig tegen racisme

DEN HAAG. De Nederlandse overheid zou meer moeten hand­haven op wetten die racisme en discriminatie tegengaan. Dat zou helpen om een mentaliteitsverandering in de samenleving teweeg te brengen, want die is zich te weinig bewust van racisme.

Redactie binnenland
Premier Rutte. beeld ANP
Premier Rutte. beeld ANP

Dat vindt de Werkgroep van Experts op het gebied van Mensen van Afrikaanse Afkomst van de Verenigde Naties. Deze presenteerde vrijdag in Den Haag zijn eerste bevindingen over racisme en discriminatie in Nederland op grond van zijn bezoek van de af­gelopen dagen.

Volgens de voorzitter van de werkgroep, Mireille Fanon-Mendes-France, treedt de overheid te weinig op tegen discriminatie. „Iemand die wordt gediscrimineerd, wordt vaak niet begrepen of serieus genomen.”

Volgens haar vormen mensen van Afrikaanse afkomst binnen de Nederlandse samenleving een onzichtbare groep. „Soms realiseren mensen zich helemaal niet dat iets racistisch is.”

Een voorbeeld daarvan is

de kwestie rondom Zwarte Piet. „Wij waren verbaasd dat veel

mensen niet zagen waar het probleem zat en dat de symbo-

liek aanstootgevend kan zijn”,

aldus de werkgroep.

Van de groep maakt ook Verene Shepherd deel uit. Zij uitte vorig jaar harde kritiek op het fenomeen Zwarte Piet. Ook vrijdag sprak zij zich daarover uit. „Het gaat niet om het feest als geheel, maar om het stereotype. We zijn nu in de 21e eeuw en het is tijd om te praten over verandering als sommigen zich beledigd voelen.”

De werkgroep is dan ook blij dat er nu over Zwarte Piet wordt gediscussieerd in Nederland. Ook stelt de groep vast dat Nederland niet sterk afwijkt van omringende landen op het gebied van racisme en juist een voortrekkersrol speelt in de wereld, mede door de aandacht van organisaties en de aanpak door de overheid.

Maar tegelijk ziet het vijftal experts ook problemen. Zo richt het onderwijs zich te weinig op het koloniale verleden en de slavernij. Ook maakt de politie gebruik van etnische profielen, terwijl dat

–volgens de werkgroep– statistisch lastig houdbaar is.

Op de werkvloer wordt er eveneens nog altijd gediscrimineerd, is de VN-werkgroep van mening. Meer wetgeving zou dat tegen kunnen gaan, zeker als de overheid strenger handhaaft.

Premier Rutte zei vrijdag tijdens zijn wekelijkse persconferentie in een reactie dat het sinterklaasfeest in de toekomst mogelijk zal veranderen. Dat is ook in het verleden gebeurd, zei hij, maar de politiek moet zich daar niet mee bemoeien; het is een zaak van de samenleving. „De enige rol van de politiek is om de discussie over het sinterklaasfeest in goede banen te leiden”, aldus de premier. Vicepremier Asscher zei na de ministerraad dat hij zich kan indenken dat er in de toekomst een Piet komt met een andere kleur.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer