Binnenland

Asielzoekers Vluchthaven moeten weg

AMSTERDAM (ANP). De ruim 100 uitgeprocedeerde asielzoekers in de zogenoemde Vluchthaven moeten binnen 4 dagen zijn vertrokken uit het voormalige gevangenisgebouw aan de Amsterdamse Havenstraat. Dat heeft de rechter vrijdag bepaald.

4 July 2014 15:32Gewijzigd op 15 November 2020 11:43
Vluchthaven. beeld ANP
Vluchthaven. beeld ANP

Toch is niet alle hoop voor de asielzoekers vervlogen: volgens de rechter kunnen zij ieder individueel opnieuw een aanvraag bij de gemeente doen om aanspraak te maken op alternatief onderdak. De gemeente Amsterdam moet een ruimer criterium hanteren voor het beoordelen van deze aanvragen. Dit blijkt uit recente rechterlijke uitspraken. Het zogeheten kwetsbaarheidscriterium is volgens de rechter mogelijk te beperkt. Dit zou kunnen betekenen dat meer bewoners van de Vluchthaven in aanmerking komen voor opvang dan waarvan de gemeente tot nu toe is uitgegaan.

De gemeente hoeft geen collectieve opvang te bieden aan de bewoners van de Havenstraat, aldus de rechter.

De gemeente was naar de rechter gestapt om de vluchtelingen uit het pand te krijgen. Een half jaar geleden bood Amsterdam onderdak in de Vluchthaven. De groep mocht tot 1 juni blijven, maar weigerde vervolgens weg te gaan. De gemeente had het pand op 1 juli, afgelopen dinsdag, moeten opleveren aan het Rijk. Iedere dag te laat kostte Amsterdam een boete van 5000 euro.

De rechter bepaalde op 20 juni in een tussenvonnis al dat het pand ontruimd mocht worden. De vraag die openbleef, was of de gemeente bewoners alternatief onderdak moest bieden. De rechter wilde een uitspraak van de Centrale Raad van Beroep afwachten, omdat die mogelijk van belang kon zijn. Uit die uitspraak blijkt dat asielzoekers die geen verblijfsvergunning hebben en in een uitzichtloze situatie verkeren aanspraak kunnen maken op maatschappelijke opvang.

De Somalische vluchtelinge Ilhaam Awees reageerde teleurgesteld. „Ik weet niet wat ik moet zeggen. We moeten steeds weg. Dat betekent dat we weer op straat staan.”

Advocaat Pim Fischer van de asielzoekers zei dat hij schorsing gaat aanvragen van de beslissing. Hij zei ook in hoger beroep te gaan.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer