Nederlanders weinig vrolijk gestemd
Onder druk van een zwakke economie en politieke spanningen zijn de Nederlanders weinig vrolijk gestemd over wat het nieuwe jaar gaat brengen. Nog geen kwart van de bevolking gelooft dat 2004 beter wordt dan het afgelopen jaar. Ruim eenderde is pessimistisch over 2004.
Bijna vier op de tien Nederlanders denken dat 2004 economisch nog zwaarder gaat worden dan 2003. Vooral de vrees voor werkloosheid is wijdverbreid. Dit blijkt uit het jaarlijkse eindejaarsonderzoek van bureau Gallup, waarvoor wereldwijd 65.000 mensen in zestig landen zijn ondervraagd.
In Nederland enquêteerde onderzoeksbureau TNS NIPO bijna 1100 mensen. Vergeleken met het onderzoek van vorig jaar is het gevoelen over de economie in Nederland nauwelijks veranderd, vertelde een woordvoerster van TNS NIPO vrijdag.
Van de ondervraagde Nederlanders verwacht 38 procent dat 2004 economisch een moeizamer jaar gaat worden; 40 procent denkt dat de situatie hetzelfde zal blijven en 18 procent verwacht dat de economische situatie volgend jaar verbetert. De werkloosheid zal volgens de overgrote meerderheid stijgen: 27 procent denkt in hoge mate, 51 procent in lichtere mate. Slechts 11 procent denkt dat de werkloosheid zal afnemen. Een meerderheid van 54 procent meent daarnaast dat het aantal stakingen in 2004 zal toenemen.
In de resultaten blijken de West-Europese landen het meest negatief te zijn. In de toptien van ”positieve landen” komt geen enkel West-Europees land voor. Volgens de onderzoekers wordt dat mogelijk veroorzaakt door de politieke spanningen die Europa in 2003 hebben gekenmerkt en het gebrek aan vertrouwen in verbetering van de economische vooruitzichten voor het komende jaar. Binnen West-Europa valt Nederland niet uit de toon.
De optimistische plekken in de wereld zijn Hongkong, Kosovo en Georgië. In Hongkong zijn de vooruitzichten een stuk positiever nu de SARS-epidemie achter de rug lijkt. In Georgië heeft de ’rozenrevolutie’ voor veel optimisme gezorgd. In Slowakije en Griekenland overheerst daarentegen het pessimisme, wegens de kwakkelende economie.
In alle landen waarin pessimisme de boventoon voert, zijn de economische vooruitzichten somber. Zelfs in Griekenland, waar in 2004 de Olympische Spelen plaatsvinden, overheerst pessimisme: 46 procent zegt dat 2004 slechter zal zijn dan 2003 en zes van de tien Grieken (59 procent) zijn ervan overtuigd dat 2004 een jaar van economische problemen wordt. Slowakije en Griekenland worden in hun pessimisme gevolgd door Polen (43 procent) en Portugal (41 procent).
Buiten Europa zien slechts weinigen veranderingen in de economische vooruitzichten voor 2004. In Argentinië kan president Nestor Kirchner tevreden zijn nu zijn economische hervormingen lijken te werken. Een meerderheid van de Argentijnen (58 procent) gelooft dat 2004 een jaar zal zijn van economische voorspoed na de dramatische ineenstorting van de economie en de onrust van de afgelopen jaren. Elders in de wereld zien de vooruitzichten er goed uit voor India, waar 49 procent zegt dat 2004 een jaar van economische voorspoed zal zijn. In Nigeria ligt dit percentage nog hoger (61 procent).