Cultuur & boeken

Woord en (een beetje) beeld

Weblogs bieden bij uitstek de mogelijkheid om net iets méér te doen met tekst en beeld. De blogschrijvers van deze maand zijn zich daar in meerdere of mindere mate van bewust.

4 July 2014 08:12Gewijzigd op 15 November 2020 11:42
Ds. M. C. Batenburg. Foto Sjaak Verboom
Ds. M. C. Batenburg. Foto Sjaak Verboom

De Barneveldse zendingswerker Brandien van de Fliert plaatst behalve foto’s videofilmpjes en liedjes op haar site. Altijd leuk. Ds. M. C. Batenburg uit Gouda blijkt een liefhebber van gedichten en beeldende kunst. Hij verlucht zijn weblogs graag met kunstzinnige afbeeldingen, zoals foto’s van glas-in-loodramen en schilderijen. Aardig zijn ook de woordwolken van preken: in één oogopslag wordt zichtbaar welke woorden centraal hebben gestaan. Maar ds. Batenburg blijft predikant: het beeld is duidelijk onderschikt aan het woord.

Dit geldt in sterkere mate voor de blogs van ds. Guus Labooy, die nauwelijks gebruikmaakt van illustratiemateriaal. Misschien valt dat ook niet mee als je schrijft ,over geloof en denken”, maar een klein beetje méér zou toch wel kunnen? Dat met minimale middelen een aardig effect kan worden bereikt laat boekenrecensente Leanne zien: een kleurig boekomslag doet al veel.

Volgende aflevering: 25 september.


Psychiater op de kansel

auteur: dr. Guus Labooy, predikant van de Bethlehemkerk (PKN) in Papendrecht

webadres: labooy.wordpress.com/

thema: het verband tussen geloof en denken

typering: Dr. Labooy (1959) groeide op in een atheïstisch milieu. Tijdens zijn studie geneeskunde kwam hij tot geloof; daarop ging hij theologie studeren en in 1992 werd hij predikant. Op zijn weblog gaat hij vooral in op de verbinding tussen geloof en wetenschap. Onder het kopje ”predikantswerk” staat slechts een korte passage waarin dr. Labooy schrijft dat hij het werk in de gemeente belangrijk vindt. „Ik wil niet de indruk wekken dat het mij alleen gaat om allerlei moeilijke godsbewijzen en zo.” Preken publiceert de predikant niet omdat hij die niet uitschrijft. In een aparte rubriek recenseert hij theologische boeken en studies op het terrein van geloof en wetenschap. Een overzicht van eigen publicaties completeert het geheel.

toegankelijkheid: De bijdragen worden onder elkaar weergegeven. De zoekfunctie rechts op de homepage biedt slechts twee keuzecategorieën: algemeen + geloofsverantwoording. Handig zijn wel de rubriek met links naar de meest recente berichten en de archieffunctie. Dr. Labooy schrijft goed leesbaar, ook als het over moeilijke (soms wat filosofische) onderwerpen gaat. De site bestaat vooral uit tekst, het beeld is hieraan duidelijk ondergeschikt.

citaat: „Dit is de valkuil voor de moderne exegese van Genesis 3: die moderne uitleg ziet het verhaal van de zondeval als een beeldverhaal dat over de mens als zodanig gaat, over Adam als ”de mens”, niet over Adam als het eerste individu.”


Theoloog met oog voor kunst

auteur: ds. Marco Batenburg, hervormd predikant te Gouda (Sint-Janskerk)

webadres: http://mcbatenburg. 
wordpress.com/

thema: kerk, geloof en theologie

typering: Ds. Batenburg schrijft vrijwel uitsluitend over zaken die hem als predikant bezighouden. Behalve preken (lang niet alle!) plaatst hij artikelen over onder meer catechese en de leerdienst, maar ook boekbesprekingen, ervaringen van diensten in het buitenland en bijdagen die hij leverde aan symposia en dergelijke. Opvallend is het accent dat hij legt op Jezus’ lijden, sterven en opstanding. Verder plaatst ds. Batenbrug veel religieuze gedichten op zijn blog, onder anderen van Ida Gerhardt, Gerrit Achterberg en A. F. Troost. Een enkele keer komt er een column langs, zoals ”Pijnlijk” (maart 2012), over de kloof die er binnen de gereformeerde gezindte bestaat. Persoonlijk wordt ds. Batenburg nergens. Het ontbreken van een portretfoto op de site is veelzeggend. De twee foto’s van de bevestigings- en intrededienst in Gouda verrassen des te meer.

toegankelijkheid: De bijdragen zijn overzichtelijk per maand én per thema gerubriceerd. Waar nodig wordt er doorgelinkt naar andere artikelen of sites. Afbeeldingen van schilderijen verluchten het geheel, maar deze hebben ook een inhoudelijke functie. Aardig zijn de zogenoemde woordwolken van gehouden preken: vaak gebruikte woorden worden daarin groot weergegeven, andere kleiner.

citaat: „Tegelijk bleek ook de weerbarstigheid van een achterland dat uit verschillende kerkgenootschappen bestaat. Het raakte me om te merken dat onderwerpen die ikzelf gewend ben als ‘middelmatig’ te typeren, voor anderen –vanuit een diepe geloofsovertuiging– zó belangrijk zijn dat het behoud van jongeren ervan afhankelijk lijkt.” (N.a.v. een klankbordvergadering voor kerkenraden op het Driestar College, maart 2012.)


Zendingswerker met warm hart voor kinderen

auteur: Brandien van de Fliert

webadres: brandien.nl

thema: zorg voor de armen, met name kinderen, in Zuid-Afrika

typering: Brandien van de Fliert is door de hervormde gemeente van Barneveld als zendingswerker uitgezonden naar Zuid-Afrika. Ze werkt als fysiotherapeut in het Care Centre van Melusi, maar zet zich ook in voor kinderen en jongeren uit de sloppenwijken en vertelt hun uit de Bijbel. Over haar ervaringen schrijft ze regelmatig korte columnachtige stukjes. Daarnaast heeft ze een rubriek met de nieuwsbrieven en een rubriek met foto’s.

toegankelijkheid: De site is overzichtelijk ingedeeld, voorzien van foto’s en van video’s. Van de Fliert weet door haar persoonlijke en soms humoristische manier van schrijven de problematiek van Zuid-Afrika dicht bij de lezer te brengen. Oudere bijdragen zijn wat lastig terug te vinden, maar via een omweg lukt dit wel. De site geeft ook achtergrondinformatie over de projecten in Melusi.

citaat: „Ik begreep ineens te meer wat het was om een kind lief te hebben zonder dat je het echt kent. Hoe erg het nodig is dat je er bent op het moment dat een kind een schouder nodig heeft om uit te snikken. Het kind had mij nodig om haar verdriet te stoppen en ik had het kind nodig om opnieuw te beseffen wat echte liefde is.”


Recensent van Amerikaanse romans

auteur: Leanne

webadres: wereldvanboeken.nl/

thema: christelijke boeken

typering: Boekenliefhebber (21) recenseert christelijke boeken, met name Amerikaanse (historische) romans van auteurs zoals Tamara Alexander, Karen Kingsbury en Julie Klassen. Van enkele schrijvers geeft ze in een aparte rubriek meer informatie. De beoordelingen zijn vrijwel altijd positief, wat voor de hand ligt omdat Leanne boeken bespreekt die ze voor haar plezier leest. Ze kondigt ook nog te verschijnen romans aan.

toegankelijkheid: De recensies zijn opgebouwd volgens een vast patroon: eerst een weergave van de inhoud, daarna een beoordeling. De plus- en minpunten worden puntsgewijs weergegeven. Tenslotte krijgt het boek een aantal sterren toegekend. Bij de recensies staan links naar andere boeken. Zoeken kan op titel, auteur en op beoordeling.

citaat: „Ik word altijd blij van dikke
boeken.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer