AMSTERDAM (ANP). Met de verzelfstandiging van verzekeraar NN (Nationale-Nederlanden) is ING weer een pure bank geworden, zij het nog met flinke belangen in NN en het Amerikaanse Voya. Het is „een van de laatste stappen” in het herstructureringsproces dat werd ingezet nadat de overheid het financiële concern in 2008 en 2009 de helpende hand had toegestoken, zei bestuursvoorzitter Ralph Hamers woensdag.
De topman sprak van een „mijlpaal”, maar moest ook erkennen dat ING en NN „met gemengde gevoelens” uit elkaar gaan. Zo heeft de afslankkuur die de Europese Commissie ING voorschreef wegens de ontvangen staatssteun volgens Hamers tot wel meer „pijnlijke keuzes” geleid. Maar dat het proces nu zijn afronding nadert, biedt „meer ruimte om op onderdelen weer te gaan groeien”, zei hij.
Voor klanten van ING die ook verzekeringen hebben lopen, verandert er volgens Hamers niets. De twee bedrijven blijven samen producten aanbieden. „Dat kan ook zonder dat we belangen in elkaar hebben”, zei de topman. ING heeft daarover al in 2010 afspraken gemaakt met zijn verzekeringsdivisie.
Voor de verkoop van het resterende belang van 71,6 procent in NN, die uiterlijk eind 2016 moet zijn voltooid, houdt ING alle opties open. Mogelijk worden de aandelen naar de beurs gebracht, maar een zogeheten spin-off waarbij de stukken worden overgedragen aan bestaande aandeelhouders van ING, behoort ook tot de mogelijkheden. „Het gaat erom wat de beste waarde oplevert”, aldus Hamers.
Ook voor beursbedrijf Euronext Amsterdam, dat onlangs zelf een notering kreeg, is de beursgang van NN volgens topman Cees Vermaas een soort mijlpaal. Het is met een opbrengst van ruim 1,5 miljard euro de grootste in Amsterdam sinds 2007, en de grootste in continentaal Europa tot dusver in 2014. Het toont volgens Vermaas aan dat beleggers er weer zin in hebben. „Dit jaar is op Euronext al 22 miljard euro opgehaald. Daarmee liggen we weer op koers.”