Engelsen vreesden inval in Saudi-Arabië
De Britse geheime dienst vreesde in 1973, tijdens de oliecrisis, dat de VS Saudi-Arabië, Koeweit en Abu Dhabi zouden binnenvallen.
Dit blijkt uit tot nu toe geheime regeringsdocumenten die donderdag zijn vrijgegeven.
De Arabische olieproducerende landen hadden in 1973 besloten landen die Israël steunden te straffen door de olie-export aan banden te leggen. De Britse geheime dienst was daarop van mening dat de „meest waarschijnlijke” reactie van de Amerikanen de bezetting van Arabische olievelden zou zijn.
De Britten verwachtten dat de Amerikaanse bezettingstroepen tien jaar zouden blijven, totdat het Westen alternatieve energiebronnen zou hebben ontwikkeld. De geheime diensten verwachtten grote spanningen in het Westerse kamp, omdat de Amerikanen zouden claimen namens het hele Westen op te treden.
Vooral van de bezetting van Koeweit verwachtte de Britse geheime dienst wereldpolitieke verwikkelingen. Irak, dat Koeweit als onderdeel van zijn grondgebied beschouwt, zou kunnen proberen het emiraat met steun van de Sovjet-Unie te heroveren op de Amerikanen, zo vreesden de analisten in Londen.