Kerk & religie

Initiatiefnemer ”vredesgebeden” in Leipzig overleden

LEIPZIG. Oud-predikant Christian Führer van de Nikolaikirche in het Duitse Leipzig is maandag overleden. Van zijn kerk ging in de herfst van 1989 de brede burgerbeweging uit die leidde tot de val van de Berlijnse Muur en het einde van de DDR.

Redactie kerk
30 June 2014 16:26Gewijzigd op 15 November 2020 11:37
Christian Führer (2012). beeld EPA
Christian Führer (2012). beeld EPA

Ds. Führer begon in 1982 met wekelijkse ”vredesgebeden” in de Nikolaikirche, de bekendste kerk van Leipzig. In 1989 mondden die vredesgebeden uit in de maandagdemonstraties, een massale vreedzame burgerbeweging die de communistische autoriteiten niet uit elkaar durfden te slaan. Führer, die in 2008 met pensioen ging, werd 71 jaar. Voor zijn moedige inzet tegen de dictatuur is hij onderscheiden met de Deutsche Nationalpreis.

De Montagsdemonstrationen bereikten op maandag 9 oktober 1989 een hoogtepunt. Toen kwamen er 70.000 mensen op af, niet alleen uit Leipzig, maar ook uit andere steden in Oost-Duitsland. Mensen trokken met kaarsen door de straten en riepen leuzen zoals „Wir sind das Volk!” (wij zijn het volk) en „Keine Gewalt!” (geen geweld). De politie beperkte zich ertoe de orde te handhaven en de betogers te beschermen. Daarna kregen ook in andere steden van de DDR burgers de moed om te demonstreren. Op 9 november viel de Muur.

Ds. Führer heeft de gebeurtenissen in 1989 als „een wonder uit de hemel” ervaren, zei hij in

2009 in een gesprek met deze krant. „Het regime was niet opgewassen tegen kaarsen en gebeden. Het was een zaadkorrel die uitgroeide en waarvan ik de uitkomst niet voor mogelijk had gehouden. Zonder het getuigenis van de kerk in Leipzig was er geen grote demonstratie gekomen.”

De demonstratie –25 jaar geleden– wordt dit jaar op 9 oktober herdacht, in aanwezigheid van de Duitse bondspresident Joachim Gauck en de premiers van andere voormalige Oostbloklanden.


Lees ook:

Machteloos tegenover gebeden

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer