Belangrijkste maatregelen tegen jihaddreiging
DEN HAAG (ANP). De ‘veelomvattende’ jihaddreiging die er nu in Nederland is, vraagt volgens minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) een speciale aanpak. Hieronder de belangrijkste maatregelen:
UITWISSELING INFORMATIE: Nederlandse diensten werken intensief samen met zusterdiensten binnen en buiten de EU. Dit om een zo goed mogelijk beeld te krijgen van reizigers naar en van de strijdgebieden zoals Syrië en Irak.
RISICO-ANALYSE: Van iedere terugkeerder worden de risico’s in kaart gebracht. Op basis hiervan worden strafrechtelijke, bestuurlijke of maatschappelijke maatregelen tegen die persoon getroffen.
INTERVENTIES: Uitreizen naar strijdgebieden wordt met alle beschikbare middelen ontmoedigd en belemmerd. Dat gebeurt onder meer met het bevriezen van tegoeden en het intrekken van paspoorten.
VERVOLGING VERSCHERPT: Het Openbaar Ministerie heeft inmiddels de vervolging voor terroristische misdrijven verscherpt. Het OM bekijkt de mogelijkheden om terugkeerders direct aan te houden.
ONLINE: Online-activiteiten van jihadisten op sociale media en internet worden „gedwarsboomd met alle juridische, bestuurlijke en maatschappelijke middelen die mogelijk zijn”. Internetbedrijven zijn gevraagd mee te werken.
RADICALISERING: Bij de aanpak van radicalisering worden specialisten ingeschakeld op verschillende gebieden. Zij ondersteunen lokale samenwerking tussen gemeenten (burgemeesters), lokale politie, OM en maatschappelijke organisaties (moslim en niet-moslim). Dit om radicalisering te signaleren, nieuwe aanhang van de jihadistische beweging te voorkomen en verspreiding van „de radicale boodschap” tegen te gaan.
VERRUIMING WET: Wetsvoorstel voor het verruimen van mogelijkheden om het Nederlanderschap te ontnemen bij daders van terroristische activiteiten. Ook ligt er een wetsvoorstel om alle benodigde reisgegevens te kunnen gebruiken voor de bestrijding van terroristische en andere zware misdrijven.