RVD wint rechtszaak over hockeyfoto’s Amalia
AMSTERDAM (ANP). Met het publiceren van foto’s van prinses Amalia op het hockeyveld heeft Nieuw Revu haar privacy geschonden. Dat heeft de kantonrechter in Amsterdam maandag beslist in een bodemprocedure die de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) tegen het blad had aangespannen. De rechter noemt de publicatie in het vonnis „onrechtmatig”. Nieuwe Revu moet de foto’s van de site halen en aan de prinses een schadevergoeding betalen van 1000 euro.
Nieuwe Revu plaatste vorig jaar april de twee foto’s van de oudste dochter van koning Willem-Alexander en koningin Máxima. Het blad wilde met de foto’s de mediacode aan de kaak stellen, die de privacy van de koninklijke familie beschermt. Nieuwe Revu meent dat deze regels niet passen in een moderne democratie. Na de commotie die volgde op de publicatie erkende het tijdschrift dat het „een beetje dom” was deze foto’s te plaatsen.
De rechter ging niet mee in de argumenten van het tijdschrift dat de samenleving er recht op heeft veel te weten van het toekomstige staatshoofd. „Zij heeft ook recht op privacy en is niet vogelvrij”, aldus het vonnis. Daarbij speelt haar minderjarigheid een belangrijke rol. Volgens de rechter mag Amalia zich bovendien tijdens het beoefenen van haar hobby onbespied wanen, „anders dan bijvoorbeeld tijdens een evenement als Koningsdag”.
In het vonnis benadrukt de rechter dat het iedereen vrij staat de mediacode aan de orde te stellen, maar dat bij de publicatie van deze foto’s de belangenafweging had moeten worden gemaakt tussen de bescherming van de privacy van Amalia en de vrijheid van meningsuiting. In die afweging speelt de mediacode geen rol. „De publicatie van een in beginsel onrechtmatige foto wordt niet rechtmatig door een artikel over de rechtmatigheid van die foto daaraan te verbinden.”
De koning en koningin zijn verheugd over de uitspraak, liet de Rijksvoorlichtingsdienst weten. „Daarmee honoreert de rechtbank de wens van de koning en koningin hun gezin te beschermen tegen privacyschendingen zodat hun kinderen, net als leeftijdsgenootjes, een zo ongestoord mogelijke jeugd genieten.” De schadevergoeding gaat naar een goed doel.
Noomen zei nog wel volledig achter de publicatie te staan. „We hadden gehoopt dat de rechter uitsluitsel zou geven over de juridische positie van foto’s van het koningshuis. We weten nu als pers nog steeds niet waar we aan toe zijn.”
De Oranjes stelden de mediacode in 2005 in om hun persoonlijke levenssfeer te beschermen. In ruil voor fotosessies worden de media geacht de koninklijke familie tijdens privémomenten, zoals vakanties, met rust te laten.