Binnenland

Borst bepleit inenten tegen nekkramp

Minister Borst van Volksgezondheid wil dat alle jongeren tot en met 18 jaar worden ingeënt tegen hersenvliesontsteking (meningitis). In de toekomst moeten ook alle baby’s een prik krijgen tegen de bacterie die meningitis veroorzaakt. De bewindsvrouw heeft op haar begroting echter geen geld meer voor de massale vaccinatie.

Redactie politiek
31 January 2002 11:20Gewijzigd op 13 November 2020 23:23

Borst brengt haar plan vrijdag in de wekelijkse vergadering van de ministerraad ter sprake. Ze wil van minister Zalm (Financiën) 50 miljoen euro lospeuteren om de massale vaccinatie te kunnen betalen. Naar verluidt heeft hij echter weinig reserves meer beschikbaar. Het Centraal Planbureau becijferde dat het Rijk in de loop van dit jaar waarschijnlijk enkele honderden miljoenen euro’s te kort komt.

Als minister Borst het benodigde geld niet kan vinden op haar eigen begroting en haar collega’s ook niets over hebben, zal het kabinet waarschijnlijk een keuze maken voor de inenting van baby’s en de inhaalslag voor vaccinatie van jongeren tot 19 jaar laten vervallen.

Borst is daar in principe niet voor omdat de Gezondheidsraad zowel de vaccinatie van zuigelingen als de inhaalslag voor jongeren heeft geadviseerd. Hersenvliesontsteking, in de volksmond ook wel nekkramp genoemd, komt namelijk niet alleen voor bij zeer jonge kinderen; er is ook een piek onder pubers geweest.

Vorig jaar is in korte tijd een aantal jongeren gestorven na besmetting met de bacterie die nekkramp veroorzaakt. Op een aantal plaatsen in het land brak toen paniek uit. In de Noord-Brabantse plaatsen Zevenbergen en Klundert zijn vervolgens 4500 kinderen ingeënt.

Ouders in andere plaatsen eisten dat alle kinderen een vaccinatie kregen. Borst wilde daar toen niet toe overgaan, maar vroeg wel de Gezondheidsraad om een advies. Dat advies heeft de minister enkele weken geleden ontvangen. Daarin staat dat er niet alleen een vaccinatie tegen meningokokken moet komen, maar ook tegen pneumokok. De laatste bacterie kan een ernstige vorm van bloedvergiftiging veroorzaken. De minister wil in de loop van dit jaar besluiten of ook een inenting tegen pneumokok nodig is.

Als gevolg van hersenvliesontsteking kunnen kinderen plotseling overlijden. De eerste symptomen zijn hoofdpijn, koorts, braken, blauwpaarse plekjes op de huid en een stijve nek. Drie verschillende bacteriën kunnen de ernstige vorm van deze ziekte veroorzaken: haemophilus influenza type b (Hib), de pneumokok en de meningokok. Tegen infectie door de Hib-bacterie worden alle zuigelingen in Nederland al sinds 1993 ingeënt.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer