Outlawbiker bij overheid lastig aan te pakken
DEN HAAG (ANP). Het is niet eenvoudig om leden van criminele motorbendes die in dienst zijn van de overheid zomaar te ontslaan. De Tweede Kamer had daar eerder op aangestuurd maar nog steeds zijn tientallen ambtenaren aangesloten bij dit soort bendes. Coalitiepartijen VVD en PvdA drongen donderdag tijdens een overleg aan op een scherpere aanpak of beleid.
Volgens minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) gaat het nog om 48 ambtenaren, die inmiddels zijn aangesproken op hun lidmaatschap. Hun is te verstaan gegeven dat dit gevolgen kan hebben voor hun dienstverband en eventueel tot ontslag kan leiden. Tot dusver hebben 13 outlawbikers zelf ontslag genomen of hun club verlaten, meldde de minister. „Het werken bij de overheid is onverenigbaar met het lidmaatschap van zo’n motorgang.” Hij gaat met zijn collega’s van Defensie en Rijksdienst overleggen over mogelijkheden om de betrokken ambtenaren aan te pakken.
Op verzoek van de VVD zal hij daarin ook het Korps Nationale Reserve betrekken. Degenen die hier als reservist dienen, zijn niet in overheidsdienst maar hebben bijvoorbeeld wel toegang tot de wapenkamer, aldus VVD-Kamerlid Klaas Dijkhoff. Als het nodig is, wil hij dat er een „wettelijke haakje” wordt gemaakt om deze mensen te kunnen ontslaan en te voorkomen dat ze in overheidsdienst komen.
Opstelten zegde verder toe dat de politie blijft doorrechercheren op de motorbendes en niet pas in actie komt na liquidaties of brandstichtingen. Sinds 2012 is er een gezamenlijke aanpak die heeft geleid tot meer opsporing en vervolging.