Geen extra geld voor rolstoeler bij onderzoek borstkanker
ZWOLLE. Vrouwen die een rolstoel gebruiken krijgen geen kosten vergoed als ze ver moeten reizen voor een borstkankeronderzoek.
Dat antwoordde minister Schippers van Volksgezondheid woensdag op schriftelijke vragen van de Tweede Kamerleden Slob (CU), Van Hijum (CDA) en Siderius (SP).
Vrouwen die afhankelijk zijn van een rolstoel kunnen geen gebruikmaken van de mobiele units van Bevolkingsonderzoek Oost. Voor een periodieke screening op borstkanker moeten zij naar de vaste unit in Apeldoorn.
De afspraak is dat mensen die op meer dan 45 minuten reizen van Apeldoorn wonen, kunnen worden onderzocht in de Isalaklinieken in Zwolle.
Rolstoelers die in Kampen wonen, mogen vanwege de reistijd naar het ziekenhuis in het nabijgelegen Zwolle. Rolstoelgebruikers uit Zwolle moeten echter naar de vaste unit in Apeldoorn, omdat voor hen de reistijd minder is dan 45 minuten.
De Zwolse Kamerleden vinden dat een onwenselijke situatie, omdat rolstoelers op die manier veel kosten moeten maken. Ze vroegen de minister daarom het vervoer voor het bevolkingsonderzoek uit te zonderen van het maximumaantal kilometers dat de vrouwen reizen met Valys, het speciaal openbaar vervoer. Schippers wil daaraan echter niet tegemoetkomen, omdat ze dan naar eigen zeggen ook in andere situaties een uitzondering moet maken.