Europese beurzen boeken verlies
AMSTERDAM (ANP). De Europese beurzen zijn woensdag met aanzienlijke verliezen gesloten. De zorgen over Irak en tegenvallende berichten over de Amerikaanse economie zorgden voor terughoudendheid onder beleggers.
In Amsterdam eindigde de AEX-index met een verlies van 0,9 procent op 411,93 punten. De MidKap zakte 1,1 procent tot 644,08 punten. De graadmeters in Londen, Frankfurt en Parijs gingen 0,7 tot 1,3 procent achteruit.
Tijdens de middaghandel bleek dat de Amerikaanse economie in het eerste kwartaal veel sterker is gekrompen dan gedacht. Ook namen de orders voor duurzame goederen in de Verenigde Staten vorige maand onverwacht af. Eerder op de dag had positief nieuws uit Nederland en Duitsland weinig impact op de handel. In Duitsland bleek het consumentenvertrouwen te zijn gestegen, terwijl de krimp van de Nederlandse economie in het eerste kwartaal kleiner was dan eerder gedacht.
In de MidKap zette Imtech de daling voort met een min van 2 procent. De geplaagde technisch dienstverlener zakte dinsdag zonder direct aanwijsbare reden al bijna 11 procent. In een reactie op de sterke koersdaling liet een woordvoerder van Imtech weten dat het verkoopproces voor de ICT-divisie volgens planning verloopt. Ook blijft het bedrijf alle opties, waaronder de uitgifte van nieuwe aandelen, onderzoeken om de schuld te verlagen.
Grootste dalers in de AEX waren staalconcern ArcelorMittal en maritiem dienstverlener SBM Offshore met minnen van circa 2,5 procent. Telecomconcern KPN won 0,2 procent. Een overeenkomst voor het delen van netwerk tussen Telefónica en het Duitse Drillisch lijkt de kans dat KPN toestemming uit Brussel krijgt voor de verkoop van E-Plus aan Telefónica te vergroten.
In Parijs zakte GDF Suez 2,3 procent. De Franse overheid liet weten een belang van meer dan 3 procent in het Franse energiebedrijf te hebben verkocht.
De euro was 1,3635 dollar waard, tegen 1,3590 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op dinsdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 0,1 procent tot 106,16 dollar. Brentolie werd 0,8 procent goedkoper op 113,58 dollar per vat.