Politiek

Rutte ziet niets in „toekomstcommissaris”

DEN HAAG (ANP). Premier Rutte ziet niets in het voorstel van D66-leider Pechtold om een zogenoemde toekomstcommissaris aan te stellen. In het debat over het WRR-rapport dinsdagavond zei Rutte: „Die toekomstfunctionaris is er al, dat ben ik.”

24 June 2014 21:41Gewijzigd op 15 November 2020 11:30

Eerder in het debat kreeg Rutte kritiek van meerdere fractievoorzitters over de in hun ogen te magere reactie van het kabinet op het WRR-rapport. Rutte bleef erbij dat de regering al langer bezig is met suggesties die in het rapport worden genoemd. Hij ziet niets in een nieuwe beleidsreactie van het kabinet, waar Pechtold juist om vroeg, maar zei wel open te staan voor suggesties uit de Kamer.

Pechtold, SP-leider Emile Roemer en CDA-leider Sybrand Buma reageerden bijzonder teleurgesteld op de bijdrage van minister Henk Kamp van Economische Zaken aan het debat. Pechtold vond de eerste reactie op het WRR-rapport beschamend en loos. Volgens Kamp heeft het kabinet in februari adequaat gereageerd op de suggesties van de WRR (Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid).

Pechtold en Kamp werden het niet eens. Volgens de D66-leider heeft het kabinet alle ambitie gesloopt; de minister zag in zijn tijd in vijf kabinetten niet eerder zo veel ambitie. Pechtold waarschuwde dat het kabinet zijn enthousiasme voor het kabinetsbeleid „in rap tempo” aan het verliezen is.

Kamp zei wel dat hij een voorstel van Pechtold en de fractievoorzitters van VVD, PvdA, ChristenUnie en SGP over de oprichting van een toekomstfonds zal proberen uit te werken. Hij wil de Kamer daar zo snel mogelijk een reactie op geven.

Het toekomstfonds is een plan van Pechtold om, naar Noors voorbeeld, een fonds op te richten dat de innovatie in het midden- en kleinbedrijf en wetenschappelijk en toegepast onderzoek kan bekostigen. Het fonds zal waarschijnlijk volgend jaar beginnen met 100 miljoen euro en moet op termijn als het aan Pechtold ligt groeien naar 12 miljard euro.

Het fonds moet gevuld worden uit meevallers op de aardgasbaten. Het geld zal worden belegd en de opbrengsten ervan kunnen worden ingezet voor innovatie en onderzoek.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer