Fracties verdelen voorzitterschap EU-parlement
BRUSSEL (ANP). De twee grootste fracties in het Europees Parlement, de christendemocraten en de sociaaldemocraten, gaan beiden het voorzitterschap van het EU-parlement vervullen. De eerste 2,5 jaar zal een sociaaldemocraat de voorzitter zijn, daarna een christendemocraat. Dat hebben de twee politieke groepen dinsdag afgesproken in Brussel.
De twee fracties zijn goed voor een ruime meerderheid in het Europees Parlement (EP). Ze overleggen met elkaar over samenwerking tijdens de komende zittingsperiode. Volgende week dinsdag is er opnieuw overleg.
De verwachting is dat de Duitser Martin Schulz, die al voorzitter van het EP was, opnieuw de scepter zwaait. Op 1 januari 2017 zal een christendemocraat hem dan opvolgen.
De deal past in de hele stoelendans in Brussel die na de Europese verkiezingen op gang is gekomen. Aangezien de christendemocraten opnieuw de grootste zijn geworden, claimen zij het voorzitterschap van de Europese Commissie, ook wel het dagelijks bestuur van de EU genoemd. De Luxemburgse oud-premier Jean-Claude Juncker is de favoriet voor deze topjob.
Aangezien het EP moet instemmen met de benoeming van de voorzitter van de commissie willen de sociaaldemocraten in ruil voor steun aan Juncker iets terug; het voorzitterschap van het EP. En zo is de ruilhandel in Brussel in volle gang.
Ook bij de vorige Europese verkiezingen in 2009 werd het voorzitterschap van het EP verdeeld tussen de sociaaldemocraten en de christendemocraten.
Op 1 juli wordt het nieuwe EP geïnstalleerd. De Europarlementariërs kiezen dan ook direct een voorzitter.