Politiek

Agressie tegen medewerkers overheid neemt af

DEN HAAG (ANP). De afgelopen 2 jaar hebben minder mensen die voor de overheid werken, te maken gekregen met agressie of geweld. Was in 2012 nog 40 procent van de ambtenaren het slachtoffer daarvan, in 2014 is dat gedaald naar 25 procent. Ook het aantal mensen met een politiek ambt - volksvertegenwoordigers en bestuurders - die met agressie of geweld werden geconfronteerd, daalde in deze periode van 38 naar 23 procent.

24 June 2014 14:04Gewijzigd op 15 November 2020 11:30

Dat blijkt uit de derde monitor Agressie en Geweld Openbaar Bestuur 2014, die minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) dinsdag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. Daarin staan de resultaten van onderzoek naar dit probleem bij gemeenten, provincies, waterschappen en het Rijk.

Plasterk is blij met de daling maar vindt het aantal slachtoffers nog steeds te hoog. Volgens hem komt de afname doordat werkgevers maatregelen namen en die ook beter naleven. Zo worden incidenten beter geregistreerd zodat er meer zicht op is, zijn er trainingen voor medewerkers en worden ervaringen op dit terrein gedeeld. Ook worden afspraken gemaakt over wat niet te tolereren is en volgt daarop actie, ondersteund door de leiding.

De minister wil dit beleid voortzetten. Hij zei dinsdag dat langzaam het besef doordringt dat agressief gedrag niet wordt gepikt. Met name gemeenteambtenaren krijgen ermee te maken in persoonlijke en telefonische contacten. Overigens doet de daling zich met name voor bij de minder ernstige incidenten, zoals schelden, terwijl het aantal ernstige incidenten gelijk bleef (12 procent). Burgemeesters en wethouders worden het vaakst geconfronteerd met agressie en geweld: 45 en 40 procent, overigens ook minder dan vorige jaren. Bij gemeenteraadsleden is dat gedaald naar 20 procent.

Aanleiding voor agressie en geweld is volgens Plasterk bijna altijd „dat mensen zich door een besluit individueel benadeeld voelen en daar emotioneel op reageren.” Hij vindt dat omgaan met gezag van jongs af aangeleerd kan worden, zodat je als volwassene ermee kunt omgaan als je eens een onwelkome boodschap krijgt.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer