Economie

Roerig beursjaar brengt beleggers terug bij af

De beleggers op de effectenbeurs in Amsterdam hebben een roerig jaar achter de rug.

ANP
30 December 2003 22:23Gewijzigd op 14 November 2020 00:50
SEOUL – In Azië sloten de effectenbeurzen dinsdag ook hoger. In Zuid Korea, waar de koersen stegen met 2,3 procent naar 811 punten, werd het jaar feestelijk afgesloten. Dat was vooral omdat de beursindex door de grens van 800 punten ging. De index star
SEOUL – In Azië sloten de effectenbeurzen dinsdag ook hoger. In Zuid Korea, waar de koersen stegen met 2,3 procent naar 811 punten, werd het jaar feestelijk afgesloten. Dat was vooral omdat de beursindex door de grens van 800 punten ging. De index star

Het jaar 2003 laat zich kenschetsen als het jaar waarin de financiële schandalen Nederland bereikten. Naast de boekhoudperikelen bij supermarktconcern Ahold kregen de koersen begin dit jaar een knauw door de oorlog in Irak.

In de loop van de volgende maanden krabbelden de aandelen op, met dank aan de economische opleving in de Verenigde Staten. De AEX-index vocht zich langzaam terug en kwam uiteindelijk iets hoger uit dan een jaar eerder. Hieronder een overzicht van de sfeer op het Damrak, ingedeeld op maandbasis.

Januari

De beeldbepalende AEX-index zakt 8,9 procent van 322,73 tot 294,94 punten. De effectenbeurs in Amsterdam begint opgetogen aan het nieuwe jaar met een winst van 4,5 procent op de eerste handelsdag van 2003. Dreigende woorden van de Amerikaanse president Bush en chef Hans Blix van het wapeninspectieteam van de Verenigde Naties aan het adres van Irak drukken de koersenborden in de loop van de maand echter in het rood.

Februari

De AEX-index noteert een min van 9,7 procent bij een stand van 266,21 punten. Ahold veroorzaakt een schok in de financiële wereld door op 24 februari een grote fraudezaak naar buiten te brengen. Het aandeel van het supermarktconcern keldert ruim 60 procent en sleurt de AEX-index mee in zijn val.

Maart

Een verlies van 6,6 procent voor de AEX-index bij een stand van 248,54 punten. Het is de maand waarin de aandelenkoersen grote uitslagen vertonen. Op 12 maart bereikt de AEX-index op 217,80 punten de laagste stand in acht jaar. Een dag later schiet het koersgemiddelde 10 procent omhoog. Dat betekent de op een na sterkste koerssprong in de geschiedenis van de AEX-index, een graadmeter die twintig jaar oud is.

April

De AEX-index wint 13,7 procent bij een stand van 282,63 punten. De effectenbeurs is volledig in de ban van de oorlog in Irak. De snelle opmars van de Amerikaanse en Britse troepen zorgt aan het begin van de maand voor uitbundige koersstijgingen. Later laten beleggers de oorlog links liggen en richten zij zich op de eerstekwartaalcijfers, die een wisselend beeld opleveren.

Mei

Een verlies van 0,7 procent voor de AEX-index tot 280,57 punten. Ahold herwint voorzichtig het vertrouwen onder beleggers. Het aandeel krabbelt op, maar moet in de laatste handelsdagen opnieuw terug na een fraudegeval bij de Amerikaans dochter Tops. De eerdere opleving van het supermarktconcern weerspiegelt ook niet de sfeer op het Damrak. Die staat onder druk door de opmars van de euro, die op een koers van 1,20 dollar afstevent.

Juni

De AEX-index noteert een plus van 3,9 procent bij een stand van 291,55 punten. De graadmeter in Amsterdam speelt met de 300-puntengrens en weet deze halverwege de maand voor het eerst in 2003 te slechten. Onder druk van tegenvallende macro-economische cijfers en winstwaarschuwingen uit de VS, moet de beurs pas op de plaats maken en gaat de AEX-index onder de 300 punten de maand uit. Winstalarm bij technisch handelshuis Hagemeyer is het begin van maandenlange financiële problemen.

Juli

De AEX-index wint 8,9 procent bij een stand van 317,49 punten. De maand waarin de AEX-index na enkele dagen wikken en wegen definitief door de psychologische barrière van 300 punten breekt. Daarna slaat de twijfel toe, maar na goede kwartaalcijfers uit de VS hakken beleggers definitief de knoop door: ze kiezen voor de weg omhoog.

Augustus

Een plus van 3,8 procent voor de AEX-index bij een stand van 329,41 punten. Beleggers leunen op de koerswinsten in de VS. Met behulp van de Amerikanen loopt het koersgemiddelde in Amsterdam gestaag op. De onzekerheid is echter nog groot: beleggers pakken telkens hun winst, waardoor de koersstijgingen worden getemperd.

September

De AEX-index levert 7,4 procent in bij een stand van 306,78 punten. De beurswijsheid dat beleggers in mei moeten verkopen maar niet mogen vergeten terug te komen in september, gaat in 2003 niet op. De koersen raken na een voorlopig hoogtepunt van iets boven de 340 punten in een glijvlucht. Op de laatste dag komt eindelijk de definitieve bekendmaking van de overname van KLM door Air France. Het Midkap-aandeel groeit begin volgend jaar waarschijnlijk uit tot hoofdfonds in Amsterdam, door de grote belangstelling van beleggers.

Oktober

AEX-index pakt verliezen terug met winst van 7,6 procent bij een stand van 330,22 punten. Na de septemberdip vinden beleggers de weg omhoog terug, mede door de jaarcijfers van Ahold over 2002, die eindelijk worden gepresenteerd. Het supermarktconcern kruipt langzaam naar de koers van voor het schandaal. Tegenvallende kwartaalcijfers in de Verenigde Staten en een verzwakte dollar leiden tot een lichte terugval, maar hoge groeicijfers uit de VS maken veel goed.

November

De index pakt een minieme winst van 0,6 procent op 332,19 punten. Per saldo schieten beleggers deze maand weinig op. De dalende koers van de dollar smoort al het andere nieuws. Aanslagen in de Turkse stad Istanbul wakkeren kort de vrees aan voor een nieuwe golf van terrorisme. Ahold zakt sterk na de start van een reusachtige claimemissie, die 3 miljard euro op moet brengen.

December

AEX-index sluit met een winst van 1,5 procent op 337,04 punten. KPN stelt beleggers zwaar teleur met de prognoses voor het komende jaar en het aandeel wordt massaal gedumpt. De arrestatie van de Iraakse dictator Saddam Hussein zorgt voor een korte opleving, maar is niet het begin van een eindejaarsrally.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer