Jongeren willen weer melkveehouder worden
MONTFOORT. Dankzij de goede verdiensten in de melkveehouderij hebben jongeren er weer zin in om de boerderij van hun ouders over te nemen. Dat zei voorzitter Kees Romijn van de LTO-vakgroep melkveehouderij maandag bij de presentatie van de internationale melkprijsvergelijking van LTO.
De Nederlandse melkveehouders draaiden vorig jaar gemiddeld genomen een prima jaar. De melkprijs die zij van hun fabriek ontvingen was nooit eerder zo hoog terwijl de boeren de –ook hoge- kosten voor onder meer veevoer goed weten op te vangen.
De optimistische stemming onder de boeren blijkt ook uit de investeringen die ze doen. Volgens Romijn hebben veel melkveehouders eind vorig jaar en begin dit jaar grond en machines gekocht en stallen bijgebouwd. “Boeren steken hun geld liever in hun bedrijf dan dat ze meer belasting betalen”, zei de LTO-voorman.
De melkveehouderij anticipeert op de afschaffing van de Europese melkquotering per 1 april 2015 en breiden hun productie nu al uit. Volgens Romijn telt Nederland op dit moment ongeveer 1,6 miljoen melkkoeien, 5 procent meer dan een jaar geleden. Samen molken de boeren vorig jaar 4 procent meer melk dan het landelijke melkquotum toelaat. Dat kwam de sector te staan op een Europese boete, de zogenoemde superheffing, van 132 miljoen euro. De boeren nemen die boete echter voor lief om straks in te kunnen spelen op de grote vraag naar zuivel op de wereldmarkt.
Daarom verwacht Romijn ook dit jaar een forse superheffing. Hoe hoog die uitpakt is, behalve van de melkproductie, afhankelijk van een discussie in Brussel over de zogenoemde vetcorrectie. “Mogelijk wordt melk met een lager vetgehalte meer beloond. Dat zou Nederland 1,5 procent extra ruimte in het quotum opleveren, wat ons 50 miljoen euro aan superheffing scheelt. Dat is toch dik geld.”
Volgens LTO remt het quoteringssysteem in zijn eindfase boeren bij het inspelen op de ontwikkelingen op de zuivelmarkt. “Je zou dat superheffingsgeld willen inzetten voor verbetering van dierenwelzijn en duurzaamheid. Voor die 130 miljoen kunnen we de ligboxen in alle Nederlandse stallen volleggen met (diervriendelijke, red.) rubbermatten.”
De Nederlandse zuivelondernemingen FrieslandCampina en DOC Kaas staan met de melkprijs die zij vorig jaar aan hun boeren uitbetaalden op de derde en vierde plek van de internationale ranglijst. In het onderzoek zijn 16 Europese zuivelondernemingen meegenomen. Leden van zuivelreus FrieslandCampina, die 80 procent van de Nederlandse melk verwerkt, ontvingen inclusief diverse toeslagen gemiddeld 40,95 euro per 100 kilo melk. In 2012 was dat 35,01 euro. De uitbetaalprijs van DOC Kaas steeg van 33,40 naar 38,97 euro.