Kabinet onderzoekt nieuwe missie Afghanistan
DEN HAAG (ANP). Het kabinet onderzoekt de wenselijkheid en mogelijkheid van een nieuwe, beperkte missie om Afghaanse militairen en politieagenten in het noorden van Afghanistan te trainen. Dat hebben de ministers Frans Timmermans (Buitenlandse Zaken) en Jeanine Hennis-Plasschaert (Defensie) maandag officieel aan de Tweede Kamer gemeld.
Een besluit is nog niet genomen. Het kabinet onderzoekt eerst de „wenselijkheid en mogelijkheid” van een beperkte bijdrage aan een NAVO-missie in het noorden van Afghanistan. Dat hebben de ministers Frans Timmermans (Buitenlandse Zaken) en Jeanine Hennis-Plasschaert (Defensie) maandag aan de Tweede Kamer geschreven.
Als het kabinet heil ziet in een nieuwe trainingsmissie in Afghanistan, zullen de Nederlanders er samen met Duitsers actief worden. Hoewel daarover niets in de brief staat, zou het gaan om vermoedelijk circa 100 Nederlandse militairen.
Nederlanders waren eerder in de Afghaanse provincies Uruzgan en Kunduz actief. Momenteel zijn er nog vier Nederlandse F-16-gevechtsvliegtuigen operationeel vanuit de noordelijke stad Mazar-e-Sharif voor de bescherming van de internationale troepenmacht.
Vanaf 2015 is de veiligheid in Afghanistan niet meer de verantwoordelijkheid van de internationale gemeenschap, maar van Afghanistan zelf. De nieuwe NAVO-missie, die begin volgend jaar begint, heet Resolute Support en richt zich op de training, advisering en assistentie van het „hogere kader” van de strijdkrachten en de politie, aldus de ministers.
De regeringspartijen VVD en PvdA wachten een voorstel van het kabinet af. D66 staat positief tegenover een mogelijk nieuwe missie, de ChristenUnie staat „open” in de kwestie. De SP vindt een nieuwe missie zinloos.
Ook de militaire vakbond AFMP is er kritisch over. Voorzitter Anne-Marie Snels vraagt zich af of de krijgsmacht wel over de capaciteit beschikt voor een nieuwe missie. Ook is ze teleurgesteld over het verloop van de huidige twee Nederlandse missies, in Turkije en Mali. „Daar zijn allemaal dingen niet goed gegaan.” De VBM is positief. Voorzitter Jean Debie zei dat Nederlandse militairen bewezen hebben dat ze hun Afghaanse collega’s prima kunnen trainen.
Nederland zal pas over deelname een een missie besluiten nadat Afghanistan een veiligheidsakkoord met de Verenigde Staten heeft gesloten en afspraken met de NAVO heeft gemaakt over de inzet van buitenlandse militairen in het Centraal-Aziatische land.