„Erdee Media Groep heeft een boodschap”
APELDOORN. De Erdee Media Groep (EMG) heeft een boodschap. Bij alle dankbaarheid voor positieve jaarcijfers moet dat bovenaan blijven staan, zei directeur Bart Visser vrijdagavond tijdens de jaarvergadering van aandeelhouders.
„We willen onze lezers helpen om steviger te staan in een omgeving die steeds minder christelijk is”, stelde Visser. „Dat zeg ik ook steeds tegen jongelui die ik spreek: de krant vormt je.” Een kritisch interview met iemand van buiten de eigen kring vindt Visser in dit verband een goed voorbeeld. „Je hoeft het niet met die persoon eens te zijn, maar je leert er wel van. Het zet je aan het denken over de vraag waarom wij anders in het leven staan.“
De reacties van de buitenwereld op orthodoxe christenen worden volgens de EMG-directeur steeds feller. Zo kreeg het RD begin dit jaar veel kritiek na een kritisch hoofdartikel over het optreden van koning Willem-Alexander tijdens de Olympische Spelen. „Maar dat is geen reden om ons Bijbelse geluid af te zwakken.”
EMG heeft in 2013 een winst behaald van 464.000 euro. In 2012 was dat 318.000 euro. Visser is tevreden. „Ik ben blij dat we goed draaien. Dat is nodig om onze missie voort te kunnen zetten.”
De omzet van EMG –uitgever van het Reformatorisch Dagblad (RD), familieblad Terdege, boeken van het fonds De Banier en diverse digitale producten– staat intussen onder druk. In 2013 lag die met 25,5 miljoen euro nagenoeg op hetzelfde peil als in 2012 maar dat was een jaar zonder Wegwijs. In 2011, het vorige jaar met een Wegwijs, bedroeg de omzet ruim 27 miljoen euro.
Een hoogtepunt in 2013 was volgens Visser de „succesvolle” overgang van het RD op tabloidformaat. De abonnees reageerden hier positief op. Tegelijk met de overgang op tabloid werd de krant op donderdag uitgebreid met het katern Kruispunt. Terdege vierde het 30-jarig bestaan.
Andere nieuwe initiatieven waren de invoering van betaling voor bepaalde artikelen (DigibronPlus) en de inzet van het bezorgapparaat voor de distributie van periodieken die in de achterban verschijnen. Dat laatste gebeurt in samenwerking met drukkerij Verloop uit Alblasserdam. Beide activiteiten leveren extra inkomsten op voor EMG.
Als uitvloeisel van de in 2012 vastgestelde meerjarenstrategie bracht het RD de frequentie van de specifiek op jongeren gerichte Puntuitpagina terug van zes naar drie keer per week. Wel werd gebouwd aan een specifieke app voor jongeren, Hartslag, die in de loop van 2014 beschikbaar zal komen.
Voor het eerst in de ruim 40-jarige geschiedenis van het RD liep de omzet uit abonnementen vorig jaar terug. De verhoging van de abonnementsprijs weegt niet langer op tegen de afname van het aantal abonnees, meldt het EMG-jaarverslag. De oplage van de papieren krant liep terug van 48.000 naar 46.200. Het aantal abonnees op de digitale krant nam wel toe, van 4944 naar 5588. Terdege telde 23.900 abonnees, 600 minder dan in 2012.
EMG zag de omzet uit advertenties met bijna 10 procent teruglopen. Ook de onlineomzet aan advertenties daalde. „Daarmee lijkt het plafond van de onlineomzet eerder te zijn bereikt dan gehoopt”, aldus de directie.
De omzet van De Banier steeg tegen de markttrend in met 5 procent naar 1,58 miljoen euro. Voor het eerst sinds de overname in 2008 schreef de boekenuitgeverij zwarte cijfers. „De Banier floreert”, vindt Visser. Inmiddels is de uitgave van een Bijbel met uitleg –in de Statenvertaling– in voorbereiding. Aan dit project werken zo’n 80 scribenten uit alle kerkverbanden van de gezindte mee. De Bijbel met uitleg moet in december 2014 drukklaar zijn.
De techniek achter kenniscentrum Digibron wordt steeds breder ingezet. EMG bouwde verder aan Digibron Books, dat later dit jaar oude boeken opnieuw beschikbaar wil stellen, zowel als e-book als in gedrukte vorm.
Het EMG-onderdeel Beursorganisatie hield in 2013 een Naar Buiten en een Wegwijs. Beide beurzen kampten met een teruglopend bezoekersaantal. Met ingang van 2014 verhuist Wegwijs van de Utrechtse Jaarbeurs naar Ahoy in Rotterdam.
President Jan Bakker van de raad van commissarissen wees in zijn openingswoord op 1 Thessalonicensen 5. „Dankt God in alles. En voor de toekomst: Bidt zonder ophouden.” Hij deed een appel „op de RD-achterban om schouder aan schouder te staan” in een tijd waarin verdeeldheid heerst. „Zonder loyale abonnees kan deze krant niet blijven bestaan.”
De apostel Paulus geeft in Filippensen 3 duiding aan zijn tijd, zei ds. A. van Heteren, voorzitter van de Stichting Reformatorische Publikatie, tijdens de sluiting van de vergadering. „Zowel toen als nu zijn velen alleen gericht op het tijdelijke leven. We zijn dankbaar met de taak die EMG heeft om in deze tijd die duiding te geven.”