Kerken verlenen hulp aan slachtoffers Iran
Via twee kerkelijke kanalen wordt inmiddels vanuit Nederland hulp verleend aan het door een aardbeving getroffen Iran.
Het betreft Kerkinactie, het missionaire orgaan van de Samen op Weg-kerken, en het deputaatschap tot hulpverlening in bijzondere noden van de Gereformeerde Gemeenten.
Kerkinactie heeft 100.000 euro ter beschikking gesteld voor directe hulp aan de slachtoffers. Deze hulp wordt gegeven via organisaties die reeds ter plaatse hulp verlenen, zoals het Rode Kruis en de hulporganisatie van de Verenigde Naties. De hulp van Kerkinactie omvat het redden van mensen die onder het puin bedolven zijn, sanitaire voorzieningen (schoon drinkwater, toiletten), voedsel en noodonderkomens.
Kerkinactie werkt in het noodhulpprogramma samen met de protestantse ontwikkelingsorganisatie ICCO. Beide instanties overleggen nu met partnerorganisaties in Iran over de hulp die de komende tijd gegeven kan worden voor de wederopbouw van het getroffen gebied.
Kerkinactie is het missionaire en diaconale werk in binnen- en buitenland van de Samen op Weg-kerken. Delen van dit werk worden uitgevoerd mede namens tien oecumenisch georiënteerde kerken en organisaties in Nederland.
Het deputaatschap bijzondere noden van de Gereformeerde Gemeenten heeft voorlopig 45.000 euro uit zijn noodfonds beschikbaar gesteld voor hulp. Volgens algemeen secretaris J. van Heteren wordt het geld aangewend voor eten, drinken, dekens en medicijnen. Ook wordt in samenwerking met de protestantse kerken in Iran onderzoek gedaan naar de mogelijkheden voor hulp bij de wederopbouw. Het deputaatschap verwacht binnenkort meer geld beschikbaar te kunnen stellen. Op dit moment wordt hulp verleend via de christelijke hulpverleningsorganisatie World Relief uit Amerika.
Het deputaatschap verwacht dat veel kerkenraden zullen besluiten een extra collecte te houden voor de hulpverlening aan Iran.
De voorzitter van de Evangelische Kerk in Duitsland (EKD), Wolfgang Huber, riep dinsdag op het geld dat anders woensdag in oliebollen en vuurwerk zou worden gestoken, af te staan voor hulpverlening aan Iran.
De aardbeving in Iran heeft aan tienduizenden inwoners van de stad Bam het leven gekost. Officiële bronnen vrezen dat het dodental kan oplopen tot 50.000. Duizenden anderen zijn dakloos geworden.