50.000 Nederlandse liedteksten op internet
UTRECHT (ANP). Het zoeken van de tekst van een oud Nederlands lied is sinds donderdag een fluitje van een cent. Tijdens een bijeenkomst van het Meertens Instituut in Utrecht vond de lancering plaats van ‘Dutch Songs On Line’, een enorme databank met 50.000 Nederlandse liedteksten.
Op de website liederenbank.nl kan iedereen de teksten van volksliederen, geuzenliederen, psalmen, sinterklaas- en kerstliedjes, marktzangen, kinderliedjes en nog veel meer traditionele liederen raadplegen, van de Middeleeuwen tot de 20e eeuw.
De liederenbank is gelinkt aan de Digitale Bibliotheek voor de Nederlandse Letteren (DBNL), zodat er gegevens te vinden zijn over melodieën, tekstvarianten, auteurs, uitgevers en eerder verricht onderzoek. Ook is een groot aantal scans van oorspronkelijke liedbundels opgenomen, die onder meer beschikbaar zijn gesteld door de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag.
„De liedjes vormen een weerslag van de hele maatschappij”, zegt Louis Grijp van het Meerstens Instituut. „Er zijn liederen te vinden over bijvoorbeeld een overstroming in 1850, een moord in 1900 en de VOC-tijd.” Dutch Songs On Line is onder meer bedoeld voor historici, neerlandici, muziekwetenschappers en taaldeskundigen.
Aan de digitalisering is vijf jaar gewerkt. Het Meertens Instituut, dat de Nederlandse taal en cultuur onderzoekt, werkte hiervoor samen met de Universiteit Utrecht en de DBNL, dat is opgericht door de Maatschappij der Nederlandse Letterkunde. In verband met de auteursrechten zijn tot nu toe alleen de liedteksten van voor 1900 op internet gezet. Een volgend project is ook de volledige melodieën en de schema’s van de muzieknoten toe te voegen.