Interne kritiek op CU en SGP om Israëlvriendschap
DEN HAAG. ChristenUnie en SGP liggen regelmatig onder vuur om hun pro-Israëlische standpunten. Doorgaans komt die kritiek vanbuiten, maar nu worden beide partijen van binnenuit ter verantwoording geroepen.
Directeur Wouter Beekers van het Wetenschappelijk Instituut van de ChristenUnie haalde donderdagmorgen in een opinieartikel in het Nederlands Dagblad stevig uit naar de woordvoerders van CU en SGP. Hun Israëlvriendschap staat „haaks op de kern van de christelijke politiek” en „dient de vrede niet.”
In de houding van CU- en SGP-bestuurders en -volksvertegenwoordigers is volgens hem te weinig zichtbaar dat er in christelijk Nederland verschillend wordt gedacht over de verbondenheid met Israël. Die varieert van boezemvriendschap tot kritische vriendschap.
Beekers –opgegroeid in een „links milieu”– zou de woordvoerders van beide partijen „weleens wat vaker willen horen wanneer Palestijnen slachtoffer worden van geweld.” Want ook zij lijden onder geweld. „En geregeld betreft het onze broeders en zusters in de Heer.”
Ook memoreert hij dat sommige Joodse kolonisten uit wraak voor de ontruiming van nederzettingen kerken en kloosters vernielen. „Wanneer spreken we daar onze afkeuring eens over uit?”
Beekers schrijft dat de „mooie” vriendschap met Israël lelijk wordt wanneer de levens van mensen niet even zwaar wegen. Dan verduisteren we „de kern van de christelijke politiek: het evangelie zelf.” Christenpolitici dienen volgens hem vrede te zoeken voor alle mensen.
SGP-leider Van der Staaij stelde donderdagmorgen in een reactie dat zijn partij „heel bewust en duidelijk heeft gekozen voor een pro-Israëlprofiel.” De SGP besteedt juist veel aandacht aan Israël, „omdat dat perspectief zo onderbelicht blijft.” Er is zo veel aandacht voor de Palestijnse zijde dat Van der Staaij „niet bezorgd” is dat die onvoldoende aan bod komt.
Hij wees er verder op dat de Israëlische staat met vernietiging wordt bedreigd. „Joden worden gedemoniseerd, ook door Palestijnse autoriteiten. Hun veiligheid wordt het meest bedreigd.”
Dat laat onverlet „dat ook Palestijnen een menswaardig bestaan moeten kunnen opbouwen.” De SGP erkent dat voluit. „Als Beekers zich serieus had ingelezen, had hij dat ook wel ontdekt.”