Gewonde Duitser uit grot
De gewonde grotonderzoeker Johann Westhauser is sinds donderdag kwart voor 12 weer bovengronds. Reddingswerkers zijn anderhalve week in touw geweest om hem uit de grot te halen, waar hij door zijn verwondingen niet op eigen kracht uit kon komen.
Westhauser liep op eerste pinksterdag op een kilometer diepte hoofdletsel op door vallende stenen. Hij was met twee anderen. Een van hen is teruggegaan om hulp te halen en de ander bleef bij Westhauser. De Riesending-Schachthöhle, ten noorden van het Beierse Berchtesgaden, is met een diepte van meer dan 1100 meter en een lengte van ruim 19 kilometer de diepste en langste grot in Duitsland. De grot is uiterst moeilijk in te komen.
Reddingswerkers hebben er 12 dagen over gedaan om de 52-jarige gewonde speleoloog boven aarde te krijgen. Het was eerst zaak dat de ongelukkige onderzoeker medisch werd onderzocht en behandeld en het duurde geruime tijd voordat een arts de man in de diepte wist te bereiken. Daarna begon een langzame terugkeer die uiteindelijk 6 dagen heeft geduurd.
Donderdagochtend in alle vroegte begon de laatste etappe. Er moest onder andere een kaarsrechte wand van ongeveer 180 meter worden opgeklommen. Daarbij werd Westhauser, die in een soort brancard vast zat, vrij hangend naar boven gehesen waarbij reddingswerkers zich als tegengewicht naar beneden lieten zakken. Het laatste stuk is een ongeveer 200 meter smalle schacht. De actie donderdag duurde ongeveer een uur langer dan verwacht.
Bij de ingang van de grot op de 1800 meter hoge Untersberg is een mobiel noodhospitaaltje ingericht. De speleoloog werd daar eerst onderzocht door artsen. Daarna werd hij volgens Duitse media met een helikopter naar een ziekenhuis in het Oostenrijkse Salzburg gevlogen voor verdere behandeling.
Westhauser heeft zijn 6 dagen durende redding „relatief goed doorstaan”. Dat zei donderdag de voorzitter van de Bergwacht Bayern, die met hulp van anderen de reddingsoperatie heeft uitgevoerd.