Buitenland

Israël trekt alles uit de kast om ontvoerde jongens te vinden

JERUZALEM. „We zijn ontvoerd!” Dat was het laatste wat drie ontvoerde Israëlische jongens van zich lieten horen. Toen werd de verbinding van hun telefoon verbroken. De Israëlische premier Netanyahu trekt alles uit de kast om de jongens terug te vinden. Hij weet één ding zeker: dit is de schuld van Hamas. En dat kan heel grote gevolgen hebben.

Jacob Hoekman
17 June 2014 18:47Gewijzigd op 15 November 2020 11:23
Israëlische militairen doorzoeken Palestijnse huizen. beeld AFP
Israëlische militairen doorzoeken Palestijnse huizen. beeld AFP

Ze hadden net een Bijbelstudie gehad, de drie Israëlische tieners Gilad (16), Naftali (16) en Eyal (19). Zoals zo veel Joodse jongens bogen ze zich donderdagavond over de Joodse Bijbel.

Later die avond wilden ze terug naar huis, naar hun nederzetting op de Westelijke Jordaanoever. En wat doe je dan, als Israëlische student? Dan ga je liften.

In dit geval bleek dat een desastreuze beslissing. De jongens werden in de buurt van het cluster nederzettingen Gush Etzion, niet zo ver van Bethlehem, meegenomen door onbekenden. Ze slaagden erin om de politie te bellen en konden nog net vertellen dat ze waren ontvoerd. Toen werd de verbinding verbroken. De politie deed in eerste instantie niets; pas uren later werd een actie op touw gezet.

Onneembare horde

In Israël leeft één levensgrote angst: als ze in de tussentijd maar niet naar Gaza zijn gebracht, waar het terroristische Hamas de baas is. Want of je hen dan nog terugziet, is de vraag.

De herinnering aan de Israëlische soldaat Gilad Shalit is nog springlevend. Hij werd in 2006 ontvoerd door Hamasstrijders en meegesleept naar de Gazastrook. Pas in 2011 kwam hij weer vrij, in ruil voor 1027 Palestijnse gevangenen.

En dus is de toegang tot Gaza, die normaal al een bijna onneembare horde is, nu nog eens extra geblokkeerd. Maar met alleen de toegang tot Gaza blokkeren, komen de jongens niet terug. Wat kun je nog meer doen? Het antwoord ligt voor de hand: de Westelijke Jordaanoever doorzoeken, want daar zijn ze ontvoerd.

Dat gebeurt dan ook, en wel zeer grondig. Het Israëlische leger is op dit moment bezig met een gigantische operatie, waarbij de militairen letterlijk van deur tot deur gaan om de jongens terug te vinden. Meer dan 3000 militairen en agenten zijn ingezet.

Afgelopen nacht hebben het Israëlische leger en de veiligheidsdiensten 41 Palestijnen opgepakt in verband met de ontvoering. In totaal zijn sinds donderdag bijna 200 Palestijnen gearresteerd, onder wie allerlei kopstukken van Hamas. Eén Palestijn werd doodgeschoten. Hij gooide met stenen.

Het is niet voor niets dat er veel Hamasleden onder de arrestanten zitten. Hamas ontkent achter de ontvoering te zitten, maar voor de Israëlische premier Netanyahu is het glashelder dat Hamas het wél gedaan heeft. „Dat is een vaststaand feit”, zei hij zondag. „De ontkenning van Hamas verandert dat feit niet.”

Netanyahu ziet een groot plan achter de ontvoering. Hij is kwaad omdat Hamas nog 
maar een paar weken geleden 
een eenheidsregering heeft gevormd met het uiterlijk iets gematigder Fatah van de Palestijnse president Abbas, dat de dienst uitmaakte op de Westelijke Jordaanoever.

Die twee Palestijnse partijen konden elkaar jarenlang niet luchten of zien, maar Netanyahu ziet in de ontvoering een bewijs dat Abbas zich nu min of meer heeft uitgeleverd aan Hamas.

Hij speculeert zelfs openlijk op een overname door Hamas van de Westelijke Jordaanoever, zodat dat gebied een tweede Gazastrook zou worden. Maar dat zal Netanyahu nooit toestaan, ook al ballen alle destructieve machten in de regio hun krachten samen.

„Staten vallen uit elkaar door de moorddadige aanvallen van de extremistische islam”, zo verwees hij deze week naar Irak en Syrië. „Steeds en steeds opnieuw hebben we ontdekt dat we alleen op onszelf kunnen vertrouwen.” Dus handelt Netanyahu daarnaar. Zijn boodschap is duidelijk: de ontvoerders kunnen hun borst natmaken. En iedere andere vijand van Israël kan dat evenzeer.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer