Bacteriën voorspellen kans van slagen ivf-behandeling
ROTTERDAM. Door vast te stellen welke bacteriën in de urine en de vagina aanwezig zijn, kan met 96 procent zekerheid worden voorspeld of een ivf-poging binnen een jaar succesvol zal zijn.
Dat ontdekten onderzoekers van het Erasmus MC in Rotterdam. Ze stellen dat met deze kennis vrouwen in de toekomst niet meer onnodig een ivf-behandeling hoeven te ondergaan en miljoenen euro’s kan worden bespaard.
Bij ivf wordt een eicel in het laboratorium bevrucht, waarna hij in de baarmoeder wordt geplaatst. De kans dat een vrouw na ivf zwanger raakt ligt rond de 30 procent. Tot nu toe was niet duidelijk waarom zeven van de tien vrouwen niet in verwachting raakten.
Onderzoekers van het Erasmus MC ontdekten bij toeval dat bacteriën in de urinewegen en de vagina hierbij een grote rol spelen. Aanvankelijk wilden de onderzoekers slechts weten waarom sommige kinderen last hebben van terugkerende urineweginfecties. Ze keken daarom welke bacteriën zij in hun blaas hadden.
Vervolgens wilden de onderzoekers weten hoe deze bacteriën reageren wanneer de situatie in het lichaam van de gastheer drastisch verandert. „Bij vrouwen die zwanger worden verandert er heel veel. Het immuunsysteem verandert, maar ook de zuurgraad van de urine”, aldus onderzoeksleider Dik Kok van de afdeling urologie.
Voor de studie werd de urine van 82 vrouwen die aan het begin stonden van een ivf-traject onderzocht. Promovendus Delshad Maghdid stelde vast dat de bacteriesamenstelling in de urine sterk verandert tijdens de zwangerschap. Verder bleek dat de aanwezigheid van vier bacteriesoorten in het uro-genitaal gebied, Lactobacillus, Staphylococcus, E. coli en Bacillus, met 96 procent zekerheid kan voorspellen of een vrouw zwanger zal worden na ivf of niet.
Kok: „Een ivf-traject is zeer belastend. De test kan een stel veel stress besparen. Sommige vrouwen die niet zwanger zijn geraakt na ivf zeggen achteraf dat ze het nooit zouden hebben gedaan als ze hadden geweten hoe zwaar het psychisch zou zijn. We hopen in de toekomst natuurlijk ook methoden te ontwikkelen die een ongunstige bacteriesamenstelling in gunstige zin kunnen veranderen, zodat de kansen op een succesvolle ivf-behandeling toenemen.”