Mogelijk 81 koeien in VS besmet met bse
Er lopen minstens 81 koeien in de VS rond die net als de koe die vorige week besmet bleek met de gekkekoeienziekte veevoer gegeten hebben dat hen mogelijk blootstelde aan besmetting met bse (bovine spongiform encephalopathie).
Dat is de voorlopige stand van het bse-onderzoek in de VS, waar vorige week het eerste geval van gekkekoeienziekte geconstateerd werd.
Net als de bewuste koe die twee weken geleden werd geslacht, komt een deel van deze groep koeien waarschijnlijk uit Canada, waar eerder dit jaar ook een geval van bse werd geconstateerd. De leeftijd van de bewuste koe is inmiddels vastgesteld op zesenhalf jaar. Dat betekent dat de koe is geboren voordat in Canada en in de VS een bepaald soort veevoer werd verboden dat een verhoogde kans op bse-besmetting met zich meebrengt. Het eten van vlees van met bse besmette dieren kan bij mensen de dodelijke hersenziekte Creutzfeldt-Jakob veroorzaken.
Het onderzoek van het ministerie van Landbouw in Washington in deze bse-affaire wordt intussen gekenmerkt door veel slagen om de arm, omdat de registratie van runderen en van veevoer in de VS niet of nauwelijks is geregeld. Vertegenwoordigers van het ministerie van Landbouw en van belangengroepen in de vleesverwerkende industrie benadrukken dat men rustig rundvlees kan eten, omdat het weefsel dat de besmetting verspreidt (hersenen, (ruggen)merg en zenuwweefsel) tijdens het slachtproces wordt verwijderd.
Uit onderzoek van consumentenorganisaties blijkt echter dat dit vaak niet het geval is. Deze organisaties dringen dan ook aan op striktere slachtvoorschriften en veelvuldiger onderzoek op de aanwezigheid van bse, zoals dat in Europa en in Japan gebruikelijk is.
„Ik denk niet dat er al sprake is van een crisis, maar nu er voor het eerst bse in de VS is geconstateerd, moet er wel een effectief preventief beleid ontwikkeld worden”, meent Carol Foreman, voedseldeskundige van de Consumenten Federatie van Amerika.
Sommige deskundigen binnen het ministerie van Landbouw in Washington dringen ook aan op een strikter anti-bse-beleid. Anderen daarentegen menen dat dit niet echt nodig is, als wordt aangetoond dat de bewuste besmette koe inderdaad uit Canada afkomstig is.