College Amsterdam verlaagt belastingen
AMSTERDAM. Het nieuwe stadsbestuur van Amsterdam gaat onder meer schrappen in belastingen en investeren in huurwoningen. Ook steekt het extra geld in het beveiligen van bedreigde organisaties, zoals Joodse instellingen.
Dat blijkt uit het donderdag gepresenteerde akkoord ”Amsterdam is van iedereen”. Het is het resultaat van de onderhandelingen tussen D66, VVD en SP, die samen de nieuwe coalitie vormen.
Het akkoord stelt dat er binnen de sociale huursector minimaal 500 woningen per jaar bij komen. De tarieven van parkeervergunningen gaan maximaal 25 procent omhoog. De structurele lastenverlaging zou 26 miljoen euro bedragen, aldus het akkoord. Bedrijven krijgen meer ruimte om 24 uur per dag, zeven dagen per week, te draaien.
Er komt een onderzoek naar het uitbreiden van het metronetwerk, richting Amstelveen en Schiphol. Ook gaat het erfpachtstelsel op de schop. Amsterdammers krijgen de keuze om eeuwigdurend de erfpacht af te kopen. Het college zet verder het bestrijden van kinderarmoede hoog op de agenda.
Het nieuwe stadsbestuur gaat Amsterdammers stimuleren hun snorscooter om te bouwen naar een bromscooter, zodat ze harder kunnen rijden. Snorscooters worden verbannen naar de rijbaan en rijders krijgen een helmplicht.
Amsterdam wil een voortrekkersrol spelen bij het mogelijk maken van „gereguleerde wietteelt.” De coalitie wil straatroven, woninginbraken en overvallen terugdringen door de top 600 van veelplegers uit te breiden naar de top 1000.
D66, VVD en SP hebben twee weken onderhandeld. Naar verwachting wordt het college volgende week geïnstalleerd. Het nieuwe stadsbestuur bestaat uit acht wethouders: vier van D66, twee van de VVD en twee van de SP.
Van D66 wordt econoom en diplomaat Kock wethouder voor Financiën, topambtenaar Ollongren gaat Economische Zaken doen en wordt eveneens locoburgemeester. Ook levert de partij de wethouders voor onderwijs voor openbare ruimte en klimaat. De VVD bezet de post voor zorg en welzijn en sport, evenals die voor verkeer en vervoer. Voor de SP, die voor het eerst in het college komt, treedt onder anderen senator Vliegenthart aan als wethouder voor werk en inkomen.