Staking in Brazilië op vooravond WK voetbal
RIO DE JANEIRO (AP). Werknemers van twee Braziliaanse luchthavens in Rio de Janeiro hebben woensdag om middernacht het werk voor 24 uur neergelegd. Zij eisen een loonsverhoging van minstens 5,6 procent en een bonusregeling voor werken tijdens het wereldkampioenschap voetbal.
Donderdag is de aftrap van het sportevenement. In Sao Paulo besloten ontevreden metromedewerkers ondertussen donderdag toch niet het werk neer te leggen.
Onder meer baliemedewerkers, bagagevervoerders en schoonmaakpersoneel legden het werk neer. Op de luchthavens Galeao en Santos Dumont wordt een enorme toestroom van mensen verwacht tijdens het WK. De eerste fans arriveren inmiddels voor de WK-wedstrijd tussen Argentinië en Bosnië-Herzegovina zondag.
Volgens een medewerker van een van de vakbonden die de stakers vertegenwoordigt neemt ongeveer twintig procent van het vliegveldpersoneel deel aan de staking. De arbeidsrechter dreigde met hoge boetes als meer medewerkers bij hun werk zouden wegblijven.
De openingswedstrijd tussen gastland Brazilië en Kroatië in Sao Paulo donderdag loopt geen gevaar het zonder toeschouwers te moeten stellen. Zo’n vijftienhonderd medewerkers van de metro in de stad besloten woensdagnacht niet opnieuw het werk neer te leggen. „We dachten dat het momenteel beter is om te wachten”, zei vakbondsleider Altino Prazeres. Het metropersoneel eist een hoger loon en legde eerder deze week al het werk neer. Prazeres sluit niet uit dat op een later tijdstip tijdens het WK alsnog werkonderbrekingen volgen.
Tienduizenden voetballiefhebbers zullen gebruik maken van de metro om naar het Itaquerao-stadion te reizen, waar de openingswedstrijd wordt gespeeld.
Ontevreden Brazilianen maken gebruik van de aandacht die het WK krijgt om grieven over hun arbeidsvoorwaarden voor het voetlicht te brengen. Door te dreigen met ontwrichting van het toernooi hopen zij loonsverhogingen af te dwingen van hun werkgevers en de regering.
Leerkrachten in Rio staken nog altijd en ook in de speelstad Natal wordt gestaakt. Buschauffeurs hebben daar het werk voor 24 uur neergelegd. Zij eisen zestien procent meer loon. In meerdere steden hielden politieagenten de afgelopen tijd werkonderbrekingen, maar inmiddels zijn zij weer aan het werk.
Ook antiregeringsdemonstraties dragen bij aan de onrust in Brazilië. Veel Brazilianen keren zich tegen de organisatie van het toernooi en zeggen dat de miljarden voor de WK-stadions beter gestoken hadden kunnen worden in verbetering van openbare voorzieningen als onderwijs en gezondheidszorg.