KPN-netwerk extra beschermd bij overname
DEN HAAG (ANP). Bij een eventuele buitenlandse overname wordt het telecomnetwerk van KPN extra beschermd. Minister Henk Kamp (Economische Zaken) heeft de Tweede Kamer dinsdag gemeld dat de overheid straks kan ingrijpen als door de overname van een Nederlands telecombedrijf de nationale veiligheid in gevaar zou kunnen komen.
Kamp vindt dat Nederland nu een van de veiligste en betrouwbaarste telecomnetwerken heeft en hij wil dat zou houden. C2000, het communicatiesysteem van de hulpdiensten, het dataverkeer tussen ministeries en ook de communicatie voor Defensie worden bijvoorbeeld door KPN uitgevoerd. „Goed functioneren daarvan is van nationaal belang. Het telecomnetwerk van KPN is daarin erg belangrijk en wordt daarom extra beschermd bij een eventuele overname”, aldus de minister die begin 2015 met een wetsvoorstel komt. Kamp reageert hiermee op vragen die rezen rond de mislukte overnamepoging door América Móvil.
Volgens Kamp betekent dit voorstel niet dat een buitenlandse overname onmogelijk wordt. „Deze bevoegdheden zijn alleen bedoeld om de overheid in te kunnen laten grijpen wanneer de nationale veiligheid in het geding zou zijn”. Straks is een verklaring van geen bezwaar nodig van de overheid, als een partij een aanzienlijke deelneming (bijvoorbeeld vanaf 30 procent) wil in een Nederlands bedrijf dat infrastructuur heeft waarvan bepaalde overheidsdiensten en andere telecombedrijven afhankelijk zijn.
KPN gaf in een reactie aan begrip te hebben voor de voorstellen van Kamp. Volgens het telecombedrijf ontstaat er een,transparant en voorspelbaar goedkeuringsproces’’ bij een eventueel overnamebod. Daarbij geeft de overheid volgens KPN duidelijk aan dat er geen afbreuk wordt gedaan „aan de doelstelling om (buitenlandse) investeringen in de Nederlandse telecommunicatiesector te stimuleren”.