Politiek

Raad van State tikt Dijsselbloem op vingers

DEN HAAG (ANP). De Raad van State tikt minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën op de vingers om diens plannen om de bankensector te laten betalen voor de kosten van het toezicht op de sector. Dijsselbloem moet een deel van zijn wetsvoorstel heroverwegen en een ander deel schrappen, aldus het belangrijke adviesorgaan van het kabinet.

10 June 2014 16:50Gewijzigd op 15 November 2020 11:14

Dijsselbloem wil de jaarlijkse bijdrage van 40 miljoen euro van de overheid aan het financieel toezicht op de financiële sector afschaffen. Daarnaast wil hij dat de banken betalen voor de kosten die De Nederlandsche Bank momenteel maakt bij het doorlichten van de balansen van de banken. De kosten daarvan worden geschat tussen de 42 en 62 miljoen euro.

De Raad van State oordeelt op het eerste punt dat het toezicht niet alleen proftijtelijk is voor de sector zelf, maar dat er ook duidelijk een algemeen belang is. Dat brengt volgens de Raad met zich mee dat in elk geval gedeeltelijk de overheid ook een bijdrage kan leveren.

Op het tweede punt, dat van de balanstesten, zegt de Raad dat het om kosten gaat die nu al door DNB worden gemaakt. „Daarmee is sprake van het met terugwerkende kracht invoeren van een belastende maatregel”, aldus het advies van de Raad van State. Omdat er in dit geval geen sprake is van bijzondere omstandigheden, zou Dijsselbloem de doorberekening van deze kosten moeten schrappen.

Dijsselbloem heeft het advies van de Raad van State grotendeels naast zich neergelegd, blijkt uit de uiteindelijke tekst van zijn wetsvoorstel en de toelichting daarbij. Hij motiveert zijn besluit weliswaar uitgebreider, maar verandert er niets aan.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer