AEX sluit net onder record
AMSTERDAM (ANP). Na een eindsprint sloot de AEX maandag net onder het hoogste niveau sinds augustus 2008. De beursomzetten waren echter laag vanwege Pinksteren. Het aandeel Imtech was op de Amsterdamse beurs maandag een van de uitblinkers tijdens de stille handelssessie.
De hoofdindex van Beursplein 5 eindige 0,5 hoger op 415,46 punten. De AEX kwam daarmee net niet aan de piek van 415,56 punten, die op 12 augustus 2008 werd bereikt. De MidKap klom 0,8 procent tot 678,06 punten. Na een gemengde handelsdag sloten de beurzen in Londen, Frankfurt en Parijs eensgezind 0,2 procent hoger. De financiële markten in Luxemburg, Kopenhagen, Oslo, Wenen en Zürich waren gesloten.
Grootste stijger in de AEX was ArcelorMittal met een plus van 1,4 procent. Het staalconcern profiteerde van een sterker dan verwachte Chinese exportgroei. Telecomconcern KPN eindigde onderaan met een verlies van 0,8 procent.
In de MidKap maakte technisch dienstverlener Imtech een koerssprong van 17,2 procent, tot 1,13 euro. Volgens marktkenners werd de stijging veroorzaakt door aankopen van hedgefondsen die eerder short zijn gegaan op het aandeel. Deze fondsen lenen aandelen Imtech uit die ze zelf niet bezitten in de hoop ze op een later tijdstip tegen een lagere prijs te kunnen kopen. Imtech zakte vrijdag nog tot onder 1 euro na een koersverlies van 5 procent.
Alstom steeg 0,5 procent in Parijs. Siemens (plus 0,5 procent) heeft volgens de Britse krant The Telegraph geen serieuze intentie om een bod op de energietak van het Franse industrieconcern uit te brengen. Het Duitse concern probeert volgens de krant alleen het bod van het Amerikaanse General Electric (GE) op het onderdeel te frustreren.
In Londen verloor Dixons 0,4 procent, na berichten dat de Britse aanbieder van mobiele netwerkdiensten Everything Everywhere (EE) de beoogde fusie van de ketens Dixons en Carphone Warehouse in gevaar brengt. EE houdt zijn strategie tegen het licht en kan besluiten zich geheel terug te trekken uit Carphone Warehouse (min 0,9 procent).
Lloyds Banking Group leverde 1,7 procent in, na bekendmaking van de prijs waarvoor een deel van dochteronderneming TSB Bank naar de beurs wordt gebracht. De bank moet het consumentenonderdeel verkopen van Brussel vanwege de staatssteun die het concern kreeg in 2008.
De euro was 1,3589 dollar waard, tegen 1,3640 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op vrijdag. De prijs van Amerikaanse olie klom 1,4 procent tot 104,13 dollar. Brentolie werd ook 1,2 procent duurder, op 109,88 dollar per vat.