Economie

Consumentenbond wil rol in benzinezaak

De Consumentenbond vreest dat hij zich niet mag mengen in het proces over de te hoge benzineprijzen in Nederland.

Redactie economie
31 January 2002 08:44Gewijzigd op 13 November 2020 23:23

De bond wordt tot zijn verbazing nog niet aangemerkt als ”belanghebbende” door de Nederlandse mededingingsautoriteit (NMa) in deze kwestie.

De bond heeft de NMa nu zelf per brief om een uitnodiging gevraagd. „Het kan niet zo zijn dat Shell en andere oliemaatschappijen wel mogen vertellen waarom de benzine zo duur is, en dat wij niet mogen zeggen waarom het goedkoper kan”, aldus een verontwaardigde W. Koole, hoofd belangenbehartiging van de Consumentenbond woensdag.

De bond wil hiervoor desnoods een procedure starten of naar de Tweede Kamer stappen. Koole: „Elke rechter weet dat wij opkomen voor alle consumenten. Alleen in het mededingingsrecht kennelijk nog niet.”

De NMa heeft vorig jaar onderzoek gedaan naar vermeende ongeoorloofde prijsafspraken in de brandstoffenbranche. De autoriteit ontdekte dat de grote oliemaatschappijen prijzen van benzine, diesel en lpg kunstmatig hoog houden. Pomphouders worden niet geprikkeld tot lagere prijzen dan de landelijke adviesprijs van de maatschappijen.

De NMa heeft belanghebbenden, zoals de oliebedrijven, uitgenodigd hun zienswijze te geven op de conclusies van de NMa. Daarna neemt zij een besluit. Maximaal kan de autoriteit een boete opleggen van 10 procent van de jaaromzet van een bedrijf.

De Consumentenbond verlangt dat de maatschappijen de prijzen voor heel 2002 verlagen met 10 eurocent per liter, om enigszins tegemoet te komen aan de tankende consument.

De NMa stelde woensdag dat zij het verzoek van de Consumentenbond in behandeling heeft genomen. Binnen circa twee weken is uitsluitsel te verwachten, aldus een woordvoerster van de antikarteldienst.

Gemeenten en provincies zijn zich niet bewust van de financiële voordelen van marktwerking op de benzinemarkt, aldus onderzoeksbureau Twynstra en Gudde. Minister Jorritsma wil de concurrentie tussen tankstations bevorderen, zodat mensen minder hoeven te betalen als ze gaan tanken.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer