Binnenland

Militairen vinden uranium in Irak

Nederlandse militairen in Irak hebben op 10 december een 30-millimeterkogel gevonden waarin verarmd uranium was verwerkt. Dat is zaterdag door het ministerie van Defensie bevestigd. Volgens de woordvoerder van minister Kamp van Defensie is de gezondheid van Nederlandse militairen niet in gevaar geweest.

ANP
29 December 2003 10:26Gewijzigd op 14 November 2020 00:50

De kogel werd gevonden in een zogeheten demolitieput, waarin munitie wordt opgeblazen. De kogel is niet vernietigd en er is geen stof vrijgekomen, aldus Defensie. De 30-millimeterkogels hebben een doorsnee van 3 centimeter en zijn 10 centimeter lang. Ze behoren onder meer tot de munitie van het Amerikaanse vliegtuig A-10 Thunderbolt. Dat kan per seconde 65 kogels van 30 millimeter afvuren vanuit het boordkanon.

Van de militairen van het Explosieven Opruimingscommando (EOC) die in aanraking zijn geweest met de munitie, is volgens voorzorgsprotocol bloed, urine en neusslijm afgenomen en onderzocht door het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Op 20 december heeft het RIVM Defensie laten weten dat in de monsters geen verhoogde straling is aangetroffen. „Dit is te vergelijken met twee dagen achtergrondstraling, ongeveer net zo schadelijk als het roken van een halve sigaret”, aldus de woordvoerder van minister Kamp.

De vakbonden voor defensiepersoneel zijn zeer ontstemd dat ze door Defensie niet zijn geïnformeerd over het incident. „We hebben vorige week nog met de chef-defensiestaf gesproken en er is met geen woord gerept over deze vondst”, zegt ACOM-voorzitter J. Kleian.

Zijn collega J. Debie (VBM) wijst op de afspraken over openheid die tussen staatssecretaris Van der Knaap en de vakbonden zijn gemaakt. „Dit moet je niet onder de pet houden.” AFMP-voorzitter Van den Burg stelt dat Defensie weer terug is bij het niveau van „navelstaren.”

Alle bonden willen van minister Kamp weten of en waar precies in het Nederlands gebied de Amerikaanse militairen munitie met verarmd uranium hebben gebruikt. Verarmd uranium werd tijdens de oorlog in Irak zeker toegepast door Amerikanen en Britten, maar of het ook in Al Muthanna is gebruikt, is niet duidelijk. Minister Kamp heeft daarover onlangs informatie van de Amerikanen gekregen en zal binnenkort de Tweede Kamer daarover inlichten.

Verarmd uranium maakt munitie veel harder dan normale munitie. Een raketkop van verarmd uranium bijvoorbeeld, is niet alleen veel harder, de dichtheid van verarmd uranium is bijna twee keer hoger dan die van lood. Het uranium scherpt zichzelf als het zich door een pantser heenboort. Verarmd uranium versterkt ook de verdediging van bijvoorbeeld tanks, het zorgt ervoor dat munitie afketst.

Het menselijk lichaam staat dagelijks bloot aan uranium, dat onder meer ook in eten of drinkwater zit. Gemiddeld zit in het lichaam 90 microgram uranium, 66 procent daarvan zit in de botten, aldus de wereldgezondheidsorganisatie WHO.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer