Wanhopige vliegtuigverstekeling wacht vaak de dood
SCHIPHOL. Een lugubere ontdekking op Schiphol gistermorgen: een levenloos lichaam in het compartiment van het landingsgestel van een KLM-vliegtuig. Een gevaarlijker manier om als verstekeling op reis te gaan bestaat waarschijnlijk niet.
Toch zijn er ieder jaar wel een paar wanhopige mensen die het proberen. Verstekelingen in vliegtuigen zijn zo uitzonderlijk dat ze altijd het nieuws halen als ze worden gevonden. Mensen die ‘meeliften’ naast de wielen nemen dan ook een ontzettend groot risico. Afgaande op statistieken van de Amerikaanse luchtvaartautoriteit FAA is de kans op overlijden drie keer zo groot als de kans op overleving. Daar moet wel bij worden aangetekend dat mensen die onopgemerkt ‘meeliften’ en dat overleven niet in de cijfers voorkomen.
Tussen 1947 en begin 2014 zijn volgens een inventarisatie van de FAA wereldwijd 103 verstekelingen gevonden, het merendeel in de ruimte van het landingsgestel. Slechts een kwart leefde nog, de anderen waren bezweken, meestal door gebrek aan zuurstof en extreme kou: op 10 kilometer boven de aarde, geen ongebruikelijke hoogte voor een lange vlucht, kan het zo’n 50 graden vriezen.
Ook als een vliegtuig niet zo hoog komt, ziet het er niet best uit voor de verstekeling. Wanneer het landingsgestel inklapt kan hij verdrukt worden, wanneer het uitklapt naar beneden vallen. Dat laatste gebeurde in 2012 met José Matada uit Mozambique. Op 9 september, een dag na zijn 27e verjaardag, wist hij in de Angolese hoofdstad Luanda de luchthavenbeveiliging te omzeilen. Hij kroop in het ruim van een toestel van British Airways. Zijn dood was in eerste instantie een mysterie: Matada’s lichaam werd in de Londense buitenwijk Mortlake op een stoep gevonden zonder enig spoor in de buurt. Uit onderzoek bleek dat hij letterlijk uit de lucht was gevallen.
Matada’s familieleden wisten niet zeker wat hem had bezield. Wilde hij naar Europa om werk te vinden of miste hij zijn grote liefde, die naar Zwitserland was verkast? Eén ding wisten ze wel zeker: hij was wanhopig. Dat laatste geldt waarschijnlijk voor alle vliegtuigverstekelingen: wie goed bij zijn verstand is en het kan betalen, koopt een ticket.
Over de dode die gisteren werd gevonden is weinig bekend. De KLM en de marechaussee willen er niets over kwijt omdat het onderzoek nog loopt.
Niet alleen in ontwikkelingslanden lukt het mensen soms langs de beveiliging te glippen. Een 15-jarige puber wist eind april nog naast het onderstel van een vliegtuig te kruipen nadat hij in San José (Californië) simpelweg over een hek was geklommen. Hij kwam terecht op Hawaï, op miraculeuze wijze levend en wel, en verklaarde dat hij naar zijn moeder in Somalië wilde.
Een ongebruikelijke verstekeling werd vorig jaar gevonden na een vlucht van Athene naar Zürich. Een kitten van een paar maanden oud kwam in het korte rijtje van overlevenden terecht en werd naar een asiel gebracht.