Economie

AIVD: Digitale spionage bedreigt Nederlandse economie

Digitale spionage vormt een steeds grotere bedreiging van de Nederlandse economie. Tegelijkertijd is de digitale beveiliging van ons land nog altijd niet goed genoeg.

3 June 2014 15:55Gewijzigd op 15 November 2020 11:05
beeld ANP
beeld ANP

Dat zei plaatsvervangend hoofd van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) Marc Kuipers dinsdag tijdens een internationale conferentie in Den Haag.

Kuipers sprak van een „ongemakkelijke waarheid”. Onze digitale dijken zijn te laag, aldus de AIVD-chef. „We zien steeds meer aanvallen en die zijn steeds geavanceerder. Wil ons land de digitale toegangspoort tot Europa blijven, dan moeten we onze digitale grensovergangen beter beveiligen.”

Was voorheen de overheid een belangrijk doelwit van cyberspionnen, nu zijn vooral bedrijven slachtoffer. De AIVD constateert een sterke toename van aanvallen op bedrijven uit zogenoemde topsectoren als hightech, energie en chemie.

De aanvallen worden veelal uitgevoerd door zogenaamde statelijke actoren –andere landen– die uit zijn op intellectueel eigendom en vertrouwelijke bedrijfsgegevens zoals blauwdrukken van producten.

Dat schaadt niet alleen de belangen van individuele bedrijven, maar ook de Nederlandse economie als geheel. Als technische, financiële en personele bedrijfsgegevens verloren gaan ondermijnt dat de concurrentiepositie van het Nederlandse bedrijfsleven, aldus de AIVD.

Nederland blijkt voor cyberspionnen een aantrekkelijk doelwit vanwege de hoogwaardige kennisindustrie en het veelvuldige gebruik van bedrijfssoftware. Ook maken cybercriminelen steeds vaker gebruik van Nederlandse infrastructuur om vanuit ons land aanvallen te doen op buitenlandse bedrijven.

Welke landen er achter de aanvallen zitten wilde de AIVD tijdens de conferentie niet zeggen. Uit de jaarlijkse rapportage van de dienst blijkt echter dat de verdenking uitgaat naar landen als China, Rusland en Iran.

AIVD-chef Kuipers pleitte in Den Haag voor verdergaande samenwerking en uitwisseling van kennis met andere publieke en private organisaties in de bestrijding van cyberspionage en -criminaliteit. De dienst werkt nu al veelvuldig samen met onder meer de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD) en het Team High Tech Crime van de politie.

De inlichtingendiensten dringen al enige tijd aan op een uitbreiding van hun bevoegdheden bij het verzamelen van elektronische gegevens. Daarin krijgen ze bijval van de commissie-Dessens, die namens het kabinet het functioneren van de diensten evalueert. Dessens wil dat ze voortaan ook ongericht internetverbindingen moeten kunnen aftappen. Het kabinet heeft hierover nog geen beslissing genomen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer