Holtes in hersenen besmette koeien
Bse is de afkorting van bovine spongiforme encephalopathie, een ’sponsachtige’ aandoening in runderhersenen. Besmette koeien krijgen holtes in de hersenen, waardoor ze slecht kunnen denken en bewegen.
De aandoening werd in mei al een keer vastgesteld in Canada. In ons land is bse sinds 1997 al zeventig maal opgedoken, aldus de website van het ministerie van Landbouw. Het jongste geval dateert van vorige maand.
Met bse besmette producten (runderhersenen, -ogen, -milt en dergelijke) kunnen bij consumptie door mensen leiden tot een variant op de hersenziekte Creutzfeldt-Jakob. Deze ziekte ontwikkelt zich na ongeveer tien jaar en is ongeneeslijk. Bijna 140 mensen, voornamelijk in Groot-Brittannië maar ook zes in Frankrijk, zijn eraan overleden.
Tussen 1986 en 2002 telde Groot-Brittannië 181.376 bevestigde bse-gevallen. In de jaren ’80 en ’90 zijn bijna 4 miljoen Britse dieren geslacht en vervolgens verbrand om uitbreiding van de ziekte te voorkomen. In de afgelopen twee maanden heeft zich in Groot-Brittannië geen nieuw geval voorgedaan.
Tot 1994 werden delen van geslachte koeien vermalen en via rundervoer aan andere runderen gevoerd. De ziekte is waarschijnlijk ook erfelijk van koe op kalf. Bse-verschijnselen kunnen zich na twee tot drie jaar openbaren.