Buitenland

Amnesty International: Zaak-Ibrahim leeft enorm in Nederland

APELDOORN. De ambassadeur van Sudan in Nederland heeft vanmorgen 130.000 handtekeningen aangeboden gekregen van Amnesty International voor de vrijlating van de christelijke Meriam Yahya Ibrahim (27). Ibrahim komt voorlopig niet vrij. Volgens de islamitische regering is een ambtenaar van Buitenlandse Zaken verkeerd geciteerd of verkeerd begrepen.

Redactie buitenland
3 June 2014 12:03Gewijzigd op 15 November 2020 11:05
Amnesty International overhandigde vanmorgen in het bijzijn van ChristenUnie-Kamerlid Voordewind (m.) bij de Sudanese ambassade in Den Haag 130.000 handtekeningen voor de vrijlating van de Sudanese christin Meriam Ibrahim. De Sudanese ambassadeur wilde ni
Amnesty International overhandigde vanmorgen in het bijzijn van ChristenUnie-Kamerlid Voordewind (m.) bij de Sudanese ambassade in Den Haag 130.000 handtekeningen voor de vrijlating van de Sudanese christin Meriam Ibrahim. De Sudanese ambassadeur wilde ni

Tegen de BBC zei de ambtenaar afgelopen weekend dat Ibrahim binnen een paar dagen vrij zou komen, „overeenkomstig de procedure van de rechter en het ministerie van Justitie.”

In een verklaring meldt Sudan nu dat de man alleen heeft gezegd dat Ibrahims advocaten beroep hebben aangetekend. Alleen een hogere rechter zou vrijspraak of strafvermindering kunnen geven. De advocaten van Ibrahim hadden al meteen hun twijfels over de woorden van de ambtenaar. Ze vermoedden dat die heeft geprobeerd de internationale ophef te bezweren.

De Sudanese christin, die vorige week in de dodencel beviel van een dochter, is veroordeeld tot honderd zweepslagen wegens haar huwelijk met een christelijke man (‘overspel’) en tot de doodstraf omdat ze zich zou hebben bekeerd tot het christendom. De rechter bepaalde dat de straffen pas over twee jaar moeten worden uitgevoerd, om Ibrahim de kans te geven haar kind een tijdje op te voeden.

Amnesty bood de 130.000 Nederlandse handtekeningen vanmorgen aan in het bijzijn van onder anderen Tweede Kamerlid Voordewind (ChristenUnie). Minister van Buitenlandse Zaken Timmermans riep de Sudanese ambassadeur eerder al op het matje om zijn zorgen over te brengen. „Vrijheid van godsdienst en levensovertuiging is een universeel mensenrecht. Sudan heeft de VN-verdragen waarin dat staat, ondertekend. En het staat zo in de eigen grondwet van Sudan”, aldus Timmermans.

Of het regime in Sudan onder de indruk zal zijn van de handtekeningen? „Na schrijfacties zien we in 30 procent van de gevallen een verbetering van de situatie optreden”, reageert Emile Affolter van Amnesty. Hij tekent erbij aan dat het daarbij gaat om een combinatie van handtekeningen, media-aandacht en lobby door diplomaten.

„De effectiviteit verschilt sterk per regime. In een land als Noord-Korea is het effect nihil”, maakt hij duidelijk. Ook het Sudanese regime staat niet bepaald bekend om zijn flexibiliteit en Affolter kan dan ook geen voorbeelden noemen van geslaagde acties voor Sudanese burgers. „Feit is echter dat Ibrahim nu grote bekendheid heeft. Daarmee wordt het minder makkelijk voor de Sudanese autoriteiten om zomaar iets met haar te doen. Het is enorm belangrijk om mensen zoals Ibrahim uit de anonimiteit te halen.”

Wereldwijd zijn er door Amnesty-afdelingen 800.000 handtekeningen verzameld, aldus Affolter. Het Nederlandse aandeel daarin is dus aanzienlijk. „Ik merk dat deze zaak hier enorm leeft.”

De Amnestywoordvoerder is hoopvol dat de internationale druk op het Sudanese regime uiteindelijk toch effect zal hebben. „Ik ken een geval van een gevangenisdirecteur in Guatemala die dagelijks bedolven werd onder post en mail over een bepaalde zaak. Die werd daar zo moe van dat hij heeft ingebonden. Wanneer het protest blijft doorgaan en diplomaten consequent de zaak van Ibrahim aankaarten, kan er bij het Sudanese regime ook een dergelijke vermoeidheid ontstaan.”

Sudanese media meldden gisteren dat de Verenigde Staten proberen vast te stellen of de kinderen van Ibrahim Amerikaanse staatsburgers zijn, omdat haar echtgenoot, Daniël Wani, dat is. Wani is gevraagd mee te werken aan een DNA-test, om zo te bepalen of hij daadwerkelijk de biologische vader is.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer