Velduil broedt in nieuwe gebieden
ZEIST. In een aantal weidevogelgebieden in Friesland, Utrecht en Overijssel zijn de afgelopen tijd broedende velduilen gesignaleerd.
Dat meldde Vogelbescherming Nederland dinsdag. Een unieke situatie, aldus de organisatie, want de soort broedt in Nederland eigenlijk alleen nog maar op de Wadden met jaarlijks tussen de 22 en de 27 broedparen. De velduil staat als ernstig bedreigd op de Rode Lijst. Het zeer grote aantal muizen dit jaar is waarschijnlijk de verklaring voor het toenemend aantal broedparen.
In Friesland, in de Eempolder (Utrecht) en in de polder Mastenbroek (Overijssel) zijn de afgelopen tijd meerdere broedende velduilen waargenomen. Dat is nogal bijzonder: in de polder Mastenbroek bijvoorbeeld broedde in 1983 voor het laatst een velduil; nu zijn er aanwijzingen voor zo’n vijf nesten.
Een nest van een velduil is niet eenvoudig te lokaliseren. Omdat ze bij daglicht actief zijn, nemen de uilen voorzorgsmaatregelen om hun nest niet te verraden: ze lopen in de broedpauze steeds een eindje van het nest weg voor ze opvliegen. Jonge uilen drukken zich bij verstoring van het nest plat op de bodem.